"Autojuhid kahjuks ei anna endale aru, mis võib juhtuda, kui nad sõidavad isegi 5 km tunnis lubatust kiiremini. Tagajärjeks võib olla raske kokkupõrge jalakäijaga, jalakäijale võib see lõppeda koguni surmaga."

Põhja prefektuuri patrullpolitseinik Vladimir Kägonen
Kirjanik Indrek Koff lapsele raamatute ettelugemisest See on ääretult mõnus aeg olla lihtsalt oma lapsega koos (0)
13. jaanuar 2022

Arvutiajastu tõttu ei võta tänapäeval paljud lapsed enam raamatut kätte. Loodetavasti aitab alanud raamatukogu aasta leida nippe kuidas lapsed taas lugema saada. Aasta avamisel lugesid lastele raamatuid ette mitmed nimekad kirjandushuvilised.

Kirjanik ja tõlkija Indrek Koff paneb lastevanematele südamele leida see aeg, et oma lapsele unejutte lugeda. “See on ääretult mõnus aeg olla lihtsalt oma lapsega koos, see aitab enne magamaminekut lihtsalt rahuneda ja ühtlasi tuua lapsi raamatute juurde,” selgitas Koff.

Piret Raua raamatut “Tobias ja IIb” laenutati eelmisel aastal Eesti lastekirjanduse hulgast kõige rohkem. Mudlumi raamat “Mitte ainult minu tädi Ellen” oli eelmisel aastal enim laenutatud Eesti kirjandusteos täiskasvanute kategoorias. Mõlemaid loeti ette ka Tallinna Keskraamatukogus tähistamaks raamatukoguaasta algust. Raamatute tähtsusest on kirjanik Indrek Koff nõus rääkima iga kell.

“Seda on palju uuritud ja leitud, et raamatute lugemine aitab arendada empaatiavõimet, aitab arendada intelligentsi ja sõnavara loomulikult kasvab,” lausus Koff.

Raamatukoguaasta on hea võimalus näidata, mida raamatukogudel on pakkuda. Kui koroonatingimustes on raamatukogudesse viimasel ajal füüsiliselt vast vähem jõutud, siis pandeemia on hoogsalt käima lükanud e-laenutuse.

Tallinna Keskraamatukogu e-raamatukogust ELLU ja OverDrive tehti eelmisel aastal rekordarv laenutusi, mis tähendab et inimestel huvi on.

Muret ei pea tundma ka järeltuleva põlve lugemisharjumuste pärast. “Põhjust selle üle kurta, et noored ei loe, ei ole raamatukoguhoidjatel küll vaja. On neid, kes loevad rohkem, on neid, kes loevad vähem. Igaüks leiab need teemad,” rääkis Tallinna Keskraamatukogu direktor Kaie Holm.

Just lapsepõlvest saab alguse lugemishuvi. Sestap on ka Tallinna raamatukogudel tihe koostöö pealinna koolidega. Näiteks Tallinna Reaalkooli õpilasi võib üsna tihti näha Tallinna Keskraamatukogus aeg veetmas. “Kui treening või huviring hakkab näiteks kell 14 või kell 15, siis hästi paljud on leidnud sellise võimaluse, et ta tuleb ja õpib siin lugemissaalis või leiab siit hoopis uue raamatu lugemiseks,” rääkis Tallinna Reaalkooli 1. a klassijuhataja Aili Hõbejärv.

Reaalkooli õpilane Karl Andres ütles, et tema loeb üsna palju: “Praegu on mul näiteks käsil Harry Potteri esimene osa ehk Harry Potter ja tarkade kivi”.

Õpilane Loora aga tõdes, et raamatukogus ta veel praegu väga ei käi. “Mul ei ole väga palju raamatukogusid siin lähedal, aga see on mu ainuke raamatukogu mis mul siin lähedal on, me kunagi teeme pileti ja võtame ja laenutame siit,” lubas Loora.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.