"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
video Tallinn pikendas üürituge ettevõtjatele maikuuni (0)
13. jaanuar 2022

Et leevendada pealinna äridel ja ettevõtetel raskel ajal hakkama saamist, otsustas Tallinn pikendada aprilli lõpuni üürisoodustust kesklinna ettevõtetele. Loodetavasti aitab see raskel ajal, kui majandustegevus on nullilähedane ettevõtetel ellu jääda.

Kolm aastat tagasi külastas Tallinna 4,5 miljonit väliskülalist. See arv on kukkunud poole miljonini möödunud aastal. Lootus, et möödunud suvi parandab ettevõtete olukorda, osutus asjatuks. Võrreldes isegi kehva ülemöödunud aastaga, langes käive veel ligi kolmandiku võrra ka mullu.

“Me räägime sellest, mis toimub IT sektoris, aga siin on ka sektor, siin on ka inimesed, neil on haridused, neil on perekonnad, lapsed, neil on elu, nad tahavad näha tulevikku. Aga millist tulevikku nad näevad, kui seda ei lasta neil näha,” muutus Vanalinna Ettevõtjate Ühingu juhatuse liige Mait Talu emotsionaalseks.

Tallinna pakutav üürisoodustus on kuni 80 protsenti. Seda tehakse linna äripindu kasutavatele toitlustajatele, kaubandus- ja teenindusettevõtetele ning ööklubide omanikele.

“Sellest soodustusest on hetkel väga suur abi, sest kuigi riik justkui ütleb, et meil piiranguid ei ole, on piirangud tegelikult väga karmid. Piirid tegelikult on pigem kinni, välismaalasi väga ei lasta linna tulla. Koroonareeglitest tuleb samuti kinni pidada – seda väita justkui piiranguid ei ole, on vale,” väitis Olde Hansa olderman Kaspar Kaljas

Linn omalt poolt toetab lisaks üürisoodustusele ka reklaamikampaaniaga. Kui välisturiste on vähe, aitab siseturism hädast välja.

“See on väga paljudele ettevõtetele keeruline olukord ja ega see aasta algus ei ole kunagi lihtne olnud, eriti praegu talvisel ajal, kui me vaatame ka energiakriisi seisu,” tõdes Tallinna abilinnapea Joosep Vimm, “See puudutab umbes 50 ettevõtet kesklinna linnaosas kaubanduse, toitlustuse valdkonnas, lisaks ka ööklubid.”

Paraku saab ettevõtja lööke mitmest küljest – tal pole võimalik täies mahus tegutseda ja elektrihind võtab oma. Valitsus laiutab siiani vaid käsi.

“Inimesed soovivad käia, inimesed soovivad koos peredega käia ja see kiirtest on kindlasti palju parem näitaja kui see, kui ma seda kiirtesti ei tee, mul on QR kood olemas, aga tegelikult võin ma ju sama hästi olla positiivne ja liikuda ringi eks ole,” selgitas Mait Talu.

Ettevõtjad on valitsuselt palunud kas kiirtestide taas lubamist või siis lahtiolekuaja piirangute lõpetamist.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.