"Kiirabi tegeleb elutähtsate probleemidega, ta päästab elusid. Me ei tegele sisse kasvanud varbaküüntega, ei tegele nohuga, mis on kellelgi kolm päeva olnud."

Kiirabiõde Jaanus Tramberg
Veerand EL-i elektritoodangust tuli 2020. aastal tuumajaamadest (1)
15. jaanuar 2022
Ilja Matusihis/Pilt on illustratiivne

2020. aastal tootsid 13 tuumaelektrijaamadega Euroopa Liidu (EL) liikmesriiki kokku 683 512 gigavatt-tundi tuumaelektrit, mis moodustas ligi 25 protsenti tervest regiooni elektritoodangust. 

Suurim tuumaelektri tootja oli Prantsusmaa, kus toodeti 353 833 gigavatt-tundi ehk 52 protsenti EL-i tuumaenergia toodangust, teatas Eurostat. 9-protsendise osakaalu ja 64 382 gigavatt-tunniga järgnes Saksamaa, samuti 9-protsendise osakaalu ja 58 299 gigavatt-tunniga Hispaania ning 7 protsendi ja 49 198 gigavatt-tunniga Rootsi. 

Nende nelja riigi toodang oli kokku enam kui kolmveerand kogu regiooni tuumajaamade elektritoodangust. 

2020. aasta alguses olid 13 tuumaelektrijaamadega riigil kokku töös 109 reaktorit. Aasta jooksul suleti lõplikult kolm reaktorit – kaks Prantsusmaal ja üks Rootsis. Siiski moodustas tuumaelekter 2020. aastal 67 protsenti Prantsusmaa elektritoodangust.  

Ainuke teine EL-i riik, kus rohkem kui pool elektrist tuli tuumaelektrijaamadest, oli tunamullu Slovakkia. Tuumaelekter moodustas toona riigi elektritoodangust 54 protsenti.

Ungaris oli samal ajal tuumaelektri osakaal 46 protsenti, Bulgaarias 41 protsenti, Belgias 39 protsenti, Sloveenias 38 protsenti, Tšehhis 37 protsenti, Soomes 34 protsenti, Rootsis 30 protsenti, Hispaanias 22 protsenti, Rumeenias 21 protsenti, Saksamaal 11 protsenti ja Hollandis 3 protsenti. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tarbija
15. jaan. 2022 18:48
Eesti, Läti ja Leedu on Venemaa ja Valgevenega ühes võrgus. Leedu otsus tähendab, et tulevikus hakkab Venemaa ja Valgevene elekter Baltikumi liikuma juriidiliselt Läti kaudu. Maksimaalne läbilaskevõimekus väheneb umbes viiendiku. https://www.err.ee/1155002/leedu-lopetas-valgevene-elektrist-soltumise