"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Energiatoetusest võidavad ka pangad (0)
17. jaanuar 2022
Foto: Pixabay

Energiatoetuse kehtestamisega madalama sissetulekuga inimestele, kellele kavatsetakse hüvitada 80% hinnatõusust, juhtus näpuviga. Ei arvestatud, et paljudel läheb see summa võlgade katteks. Seega, kui võlgnikul on konto arestitud, on sinna laekuv toetus sissetulek, mille kohtutäitur saab kinni pidada ja võlausaldajale maksta.

Kohtutäitureid ahnuses või alatuses pole siinkohal põhjust süüdistada. Nemad täidavad seadust. Sissetulekud, millele ei saa pöörata sissenõuet, on sätestatud täitemenetluse seadustiku § 131. Sealhulgas on ka igasugused pere- ja sotsiaaltoetused. Kui oleks tahetud, et energiahüvitis oma eesmärki täidaks, pidanuks ka selle n-ö puutumatu toetusena täitemenetluse seadusesse viima. Kehtivaid maksehäireid on Eestis umbes 100 000 inimesel ja umbes 80 000 asuvad kohtutäiturite huviorbiidis.

Mõistagi on ennekõike varasemaid raskusi just nendel, kes kuuluvad energiatoetuse sihtgruppi ja püüdnud omi rahalisi auke kiirlaenudega lappida. Sealhulgas lasub võlg 55 000 alaealise lapse vanemal. Väga lihtne oleks öelda, et igaüks on oma hädades ise süüdi. Kui aga kombineerida energiakriisi eelsed võlasummad praeguse olukorraga, kus paljudele tekivad juurde energiavõlad, kujuneb pilt massilisest võlgu olekust.

Seega ei vasta ka tõele poliitretoorika, et praeguse toetusskeemiga aidatakse kõige enam abi vajajaid. Tegelikult läheb suur osa summast kiirlaenufirmadele, liisingukompaniidele jt rahandusasutustele, kes ei vaja toetust. Justiitsminister Maris Lauri on küll teatanud soovist seadusetäienduse kaudu energiatoetused kohtutäiturite käest päästa. Aga miks mure alles nüüd avastati?

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.