"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Kinnisvarabuum viib rahvast väikelinnadesse (0)
17. jaanuar 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Kuigi kinnisvaraturg kasvas lõppenud aastal nagu pärmi peal ja mõned analüütikud on ennustanud uut krahhi, seda tõenäoliselt ei juhtu. Põhjus on väga lihtne: ei kalline mitte niivõrd kinnisvara, kui kasvab inflatsioon, mis omakorda tähendab, et kasvõi uusehituste maksumus muutubki järjest kallimaks.

Mulli ehk õhku seega polegi, sest järjest kallinevad nii ehitusmaterjalide hinnad kui ka tööjõud. Häid ehitajaid otsitakse juba praegu tikutulega. Seega, kui Eestis tahetakse hakata veel kiiremas tempos maju energiasäästlikuks ehitama, tuleb massiliselt sisse vedada ukrainlasi, sest muud valikut lihtsalt ei ole. Tallinnas jt suuremates linnades kasvanud hinnad on samas muutnud kehvema ostujõuga inimestele või peredele korteri ostmise võimatuks.

Nii ei jäägi noortel muud üle, kui kas vanemate pinnal eluneda või provintsi kolida. Teisalt muutub pensionäride jaoks üha ahvatlevamaks – aga paljudel ka kõrgete energiakulude tõttu paratamatuks – korteri müük suuremas linnas. Nii tõdeski Eesti suurim kinnisvarabüroo Uus Maa oma analüüsis, et mullu oli väga erandlik aasta. Kinnisvara hinnad ja tehinguarvud tõusid kõige kiiremini maakondades ja linnades, kus pole aastakümneid suuremaid muutusi toimunud.

Näiteks Põltsamaal kasvas korterite ruutmeetri mediaanhind aastaga 56%, Jõgeval 38% ning Türil 36%. Võib lisada, et energiakriisi taustal see tendents vaid süveneb. Alevi ja linna korteri hinnavahet annab kaua kulutada. Ühest kohast tore – maale tuleb rohkem elu. Teisalt – sundotsus on ikka midagi muud kui südame sund. Võib ka küsida, et kas suures linnas elamine jääb vaid rikaste privileegiks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.