"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Esmaspäevane torm lõhkus kümneid katuseid (0)
18. jaanuar 2022
Foto: Scanpix

Eilne tormipäev tõi kaasa hulga tõsiste tagajärgedega õnnetusi. If Kindlustusele teatati juba eilse päeva jooksul paljudest juhtumitest, kus torm oli katustele langetanud puid või tuul oli katuse lõhkunud. Juba esialgsed kahjud ulatuvad kümnete tuhandete eurodeni.

If Kindlustuse varakahjude grupijuhi Lauri Nõu sõnul näitab senine kogemus, et sellistest õnnetustest antakse teada veel mitu päeva pärast tormi.

„Tavaliselt saame neid teateid ka paar päeva hiljem, seega on põhjust uskuda, et kahjuteateid tuleb lähipäevadel juurde. Keskmiselt tähendavad tormikahjud ühe juhtumi kohta vähemalt mõnda tuhandet eurot, mida läheb vaja selleks, et katus taas korda teha. Kui aga katus saab tõsisemaid kahjustusi ja samal ajal tuiskab, nagu mitmel pool Eestis eile juhtus, tähendab see, et majja võib sattuda ka lund, mis toob kaasa veekahjustusi. Siis võime juba rääkida kahjudest, mis ulatuvad kümnete tuhandete eurodeni. Eks lähipäevad annavad selles suhtes selgust,“ selgitas Nõu.

Varakahjude grupijuhi sõnul ei saa alati kõiki õnnetusi ära hoida, kuid teatud juhtnööre tasub siiski järgida. „Teame, et hoovis võivad lendu tõusta lahtised objektid, seega tasub need enne tormi varjulisse kohta viia. See kehtib eriti juhul, kui kellelgi on veel suvest jäänud välja õuemööbel või batuut. Võimalusel tasuks vältida sõiduki parkimist otse puude alla, kuna tormiga võivad kukkuda nii puud kui ka suuremad oksad, mis lõhuvad auto,“ lisas Nõu.

Enne tormi on mõistlik üle vaadata, et kõik uksed ja aknad oleksid suletud. Kuna tormid toovad tihti kaasa elektrikatkestusi, tasub eelnevalt laadida mobiiltelefoni aku ja igaks juhuks ka akupank, varuda toitu, joogivett ning autokütust. Tormi ajal tuleks püsida siseruumides. Hoonetele ja sõidukitele tekkinud kahjudest teatage oma kindlustusseltsile esimesel võimalusel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.