“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
Kai kunstikeskuse uus näitus mõõdab ühiskondlikku temperatuuri (0)
18. jaanuar 2022
Jasmina Cibic "Spielraum – rahvas armastab seda" (2015). Foto: Pete Moss

Kai kunstikeskuses on 22. jaanuarist kuni 27. märtsini avatud Tallinna XVIII Graafikatriennaali peanäitus “Soe. Temperatuurikontroll kolmes vaatuses”, mille kuraator on Róna Kopeczky.

Tänavune triennaal toimub eri paigus üle Tallinna ning koosneb kolmest omavahel läbipõimunud tsüklist: “Rahvas armastab seda”, “Hapukurgipoliitika” ja “Vabaduse teadus”. Kai näitusele on kaasatud teoseid kahest esimesest seeriast. 

Näitus “Soe. Temperatuurikontroll kolmes vaatuses” keskendub Kesk- ja Ida-Euroopat mõjutanud radikaalsetele poliitilistele, kultuuripoliitilistele ja ühiskondlikele pööretele, lähenedes nendele muutustele globaalsest vaatepunktist universaalse absurdi võtme kaudu. Näitusel astuvad üles Kesk- ja Ida-Euroopas tegutsevad või sealt pärinevad kunstnikud, kes mõtlevad julgelt ja kriitiliselt sellistele põletavatele tänapäevastele küsimustele nagu paremäärmusliku vaenuliku poliitika esiletõus, nihestunud üleilmsed eesmärgid, demokraatia lagunemine, vabaduste vähenemine – nii elus kui ka kunstis – ning üldvalitsev hirmu ja vaenu õhkkond.

Näituse pealkiri viitab mehhanismidele, mille tulemusel on positiivsed mõisted omandanud negatiivse tähenduse – neid on hakatud seostama uuest olukorrast tingitud teistsuguse, vastandliku sisuga. Täpsemalt uuritakse seda, kuidas sõna “soe” positiivsest algtähendusest – meeldiv tunne, suhteliselt või mõnusalt kõrge temperatuur, samuti käitumine, millega väljendatakse vaimustust, kiindumust või heatahtlikkust – on saanud ohumärk, mis kõneleb poliitilisest segadusest, ühiskondlikust rahulolematusest, kliimamuutustest ja üleilmsest pandeemiast, andes seega märku globaalsest ebastabiilsusest nii looduslikus kui ka sotsiaalses plaanis.

Kunstnikud: Artleaks, Jasmina Cibic, Hubert Czerepok, Ferenc Gróf, Flo Kasearu, Volodymyr Kuznetsov, Irena Lagator, Marko Mäetamm, Alexander Manuiloff, Dan Perjovschi, Driton Selmani, Société Réaliste

Toetajad: DHL Eesti, Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstiakadeemia, Kanuti Gildi SAAL, Liszti Instituut Tallinn, Plado Art Services, Prantsuse Instituut Eestis, Põhjala pruulikoda, Tallinna Kultuuri- ja Spordiamet, Temnikova & Kasela galerii, Valge Kuup, AS Vestman Energia
 
Triennaali teised toimumiskohad: Temnikova & Kasela galerii, Põhjala Tap Room, EKA galerii, Flo Kasearu majamuuseum, Liszti Instituut Tallinn, Kanuti Gildi SAAL

Tallinna Graafikatriennaali koduleht: https://www.triennial.ee/

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.