"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Kirikute Nõukogu soovib energiakulude hüvitist ka kogudustele (0)
18. jaanuar 2022
Eesti Kirikute Nõukogu president peapiiskop emeeritus Andres Põder. Foto: Albert Truuväärt

Eesti Kirikute Nõukogu pöördus valitsuse poole, et paluda seoses usuliste ühenduste sissetulekute vähenemisega ja energia hindade väga olulise ning ootamatu kasvuga energiakulude hüvitamise meetmete väljatöötamisel ettevõtetele arvestada ka koguduste vajadustega energiakulude hüvitamisel. 

Eesti Kirikute Nõukogu president peapiiskop emeeritus Andres Põder märkis valitsusele saadetud kirjas, et väga suure hulga Eestimaa koguduste majanduslik toimetulek on otseselt seotud korjandustega, mis tehakse koguduste kogunemistel, eeskätt jumalateenistustel, vahendab BNS.

Seonduvalt nende kogunemiste piirangutega on osavõtjate arv aga võrreldes varasemaga oluliselt väiksem, mis kajastub otseselt korjandustes. “Kogudustes, kus on lisaks korjandustele oluline osa küünalde kasutamisel jumalateenistuste käigus, on samuti suurel määral vähenenud küünalde müügist tulenev sissetulek,” nentis Põder. 

Samuti on kirikud ja teised pühakojad väga sageli hooneteks, kus korraldatakse kontserte, nii koguduste endi kui ka teiste kontserdikorraldajate poolt. Ent möödunud aasta lõpus ja ka tänavu on juba paljud kontserdid, mis kirikutesse olid kavandatud, tulnud ära jätta, millega on Põdra sõnul ära langenud ka need tulud, millega kogudused olid oma tegevuses eelnevalt arvestanud.

Lisaks on kogudustel Kirikute Nõukogu presidendi sõnul kohustus kaitsta kirikutes olevat üldrahvalikult olulist muinsus- ja kunstivara. “Küttevõimaluste vähenemise või äralangemise tõttu on juba praegu oht, et suurenev niiskustase neid kahjustab. Kujunenud olukorras ei ole kogudused võimelised hoidma ruumides vajalikku temperatuuri taset,” tõdes ta. 

Eelnevast lähtuvalt soovib Kirikute Nõukogu, et toetusmeetmes arvestataks ka usuliste ühenduste vajadustega. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.