“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
täna kell 18 Kumu näitab filmi värvikast pungiikoonist (0)
19. jaanuar 2022
Poly Styrene. Foto: kaader filmist

„Mõned arvavad, et väike tüdruk räägib siis, kui kana kuseb. Aga mina ütlen: „Käige p… – see on orjus!”.”Just sellise avaldusega alustas 1977. aastal oma kriiskavat laulu „Oh Bondage, Up Yours!” Poly Styrene, Briti punkansambli X-Ray Spex värvika nimega (sõnast polüstüreen”) värvikas solist, keda nüüd nimetatakse pungiikooniks.

Olles esimesi mittevalgeid naisi laiemat tähelepanu pälvinud Briti rokkbändide eesotsas, laulis Poly Styrene (1957–2011) kõigest, mis teda ühiskonnas häiris, naiste objektistamisest misogüüniani ja tarbimishullusest rassismini.

Portreefilmis „Poly Styrene. Ma olen klišee” (Poly Styrene: I Am a Cliché), mis jõuab ekraanile kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas, jutustab laulja tütar Celeste Bell avameelselt oma deemonitest vaevatud ema loo, täis ootamatuid muundumisi.

„Kaasahaarav ja väärtuslik,” kirjutas ajaleht The Guardian filmi esilinastuse järel, võttes ühtlasi kokku Poly Styrene´i tähenduse: „Kes veel oleks 1970ndate lõpu Suurbritannias andnud sõna sellele äärmiselt andekale segaverelisele töölisklassi tüdrukule? Press? Televisioon? Teater? Muidugi mitte – selleks sai olla ainult punk, mida Poly Styrene aitas defineerida ja elavdada.”

Film võitis 2021. aasta parima dokumentaalfilmi kategoorias maineka Briti sõltumatu filmiauhinna.

Kolmapäeval, 19. jaanuaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse punkkultuuri uurija ja etnoloog Aimar Ventsel.

Seansile pääseb ainult COVID-tõendi esitamisel. Mask on kohustuslik.

Kultuuriteemaliste filmide sarja „Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF. Sissepääs kõigile selle sarja seanssidele on prii.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.