"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Tasuta lõuna Vabatahtlik Meelis: kuulame inimeste mured ära ja jagame neile suppi (0)
19. jaanuar 2022

“Osa on pensionärid, kes on üksikud ja kellel on väga raske,” tutvustas kliente Pae tänava supiköögi vabatahtlik Meelis. “Paljud inimesed on maadelnud ka alkoholiprobleemidega. Siia nad tulevad küll kainena, kuid nad on ise rääkinud, kuidas nad on kaotanud oma elamise, töö ja pere. Me kuulame nad ära ja jagame neile suppi. Me ei tea kunagi, kuhu võib teatud vanuses elu meid viia ja kuidas meie elu võib edasi kujuneda.” Tallinnas töötab iga päev puudustkannatavate inimeste jaoks kolm supikööki.

Tallinna supiköögid pakuvad sooja toidukorda sadadele linlastele päevas. Abi saavad kõik, kel endal sissetulekut napib. Tänases olukorras, kus hinnatõus sunnib paljudel rihma koomale tõmbama, on supiköögid valmistumas suurenevaks abivajaduseks.

Tallinlased saavad supiköögi teenust kasutada iga päev. Vabatahtlikud ei puhka ning nälga ei jäeta kedagi ka pühade ajal ega nädalavahetustel, sest enamike klientide jaoks on see ainuke soe toidukord päevas.

Linna kolmel supiköögil on võimekus iga päev toita 280 inimest. Koroona-ajal on aga olnud märgata, et supikööke külastav kontingent on veidi muutunud. Juurde on tulnud mitmeid noori peresid ja ka raskustes pensionäre, kes talongi alusel söögikorra kätte saavad. Üks igapäevastest klientidest on Eevald, kes nõukogude ajal lennunduses suurt karjääri tegi, kuid nüüd üksi väikese pensioniga hakkama peab saama.

“See aitab kõvasti,” rääkis Eevald. “Inimene sööb päeva jooksul selle purgi ära ja eks ta väheks jääb. Aga vähemalt see mõte kaob peast ära, et ma ei ole söönud. Midagi olen ikka söönud.”

Koroonanõuete tõttu käiakse oma potsikuga ja supp jagatakse soovijatele kaasa. Mõni sööb sealsamas õues, kellel on, kuhu minna, võtab supi koju kaasa. Elektri-ja toiduhinna tõus võib puudust kannatavaid inimesi kõvasti juurde tuua. Linn ja köögid on valmis suurenevaks nõudluseks.

“Teenuse osutajaga oleme jooksvalt kontaktis ja jälgime olukorda,” sõnas Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuameti juhataja Raimo Saadi. “Hetkel ei ole tekkinud olukorda, et me ei oleks kõiki soovijaid sooja toiduga saanud varustada. Vajadusel saame kiiresti reageerida.”

Inimestel, kes on raskustesse sattunud tasub kindlasti pöörduda oma linnaosa valitsusse, kust saab nõu supiköökide kohta ning talonge toidukorra tarbeks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.