“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
Ministeerium piirab riigikaitse kaalutlustel päikeseparkide rajamist (0)
21. jaanuar 2022
Foto: Pixabay

Kaitseministeerium ei anna kooskõlastust päikeseparkide rajamisele, mis vähendavad raadiosüsteemi töövõimet; piirang puudutab peamiselt piirkondi Kirde- ja Kagu-Eestis, mujal Eestis on päikeseparkide rajamine oluliselt lihtsam.

Kaitseministeeriumi esindaja rääkis BNS-ile, et päikeseparkide rajamine raadiosüsteemi piirangualasse ehk raadiovaikuse tsooni suurendab raadiosagedusliku kiirgusmüra taset, millega väheneb vastuvõetavate raadiosignaalide vastuvõtu kaugus. Piirangualas hoitakse elektromagnetilist kiirgusmüra võimalikult madalal tasemel, vahendab BNS.

Kiirgusmüra probleem tekib elektrienergia suurtootmisel ning üle 100-kilovatise (kW) võimsusega päikeseparkidega, mistõttu nende rajamine raadiosüsteemi piirangualasse tuleb kooskõlastada kaitseministeeriumiga, kes võib riigikaitselistel kaalutlustel päikesepargi rajamisest keelduda.

Takistusi ei teki kuni 25-kilovatise võimsusega päikeseparkidega, kus elektrienergiat toodetakse kodumajapidamiste omatarbeks.

Kaitseministeeriumile on pandud kohustus tagada Eesti riigi sõjaline kaitse ning seetõttu ei saa kaitseministeerium anda kooskõlastust ühelegi rajatisele, mis võiks vähendada riigi kaitsevõimet.

Seetõttu ei saa kaitseministeerium anda ka kooskõlastust päikeseparkide rajamisele, mis vähendavad raadiosüsteemi töövõimet ja on oluline osa meie eelhoiatusest.

Ministeerium rõhutab, et arendajatel on enne plaanide tegemist võimalik konsulteerida kaitseministeeriumiga, et saada ülevaade, kas rajatav päikesepark jääb piirangualasse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.