"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Tallinna koolidel on kiirtestid otsa lõppemas Andres Pajula: Me ei räägi 2-3 testist, me räägime sadadest tuhandetest testidest ühe kooli kohta (0)
22. jaanuar 2022
Foto: Scanpix

Tallinna koolid on olukorras, koroonaviiruse testimisvajadus on iga päevaga suurenev, kuid kiirtestide varu hakkab otsa saama. Haridusameti hanke korras tellitud testid võivad aga koolidesse jõuda alles veebruari lõpus.

Etteantud kava kohaselt peaksid koolid testima kaks korda nädalas. Siiski on tulnud ette olukordi, kus kollete ajal on vaja olnud tihedamini testida. Näiteks Reaalkooli üks testimisring tähendab koos õpetajatega kokku 1100 testi kasutamist. Direktori sõnul peavad nad optimistliku stsenaariumi kohaselt vastu veebruari alguseni.

“Meie jaoks on ebameeldiv üllatus, et me ei saa riiklikult jagatud teste enne veebruari lõppu, sest signaal mille saime detsembris ütles selgelt, et toimub hange ja peate hakkama saama jaanuari lõpuni ning selle järgi me ka oma arvutused tegime,” sõnas Tallinna Reaalkooli direktor Ene Saar.

Sügisel aitas testide korraldusega ka kohalik omavalitsus kuid oktoobris võttis riik võttis korralduse üle. Eelmisel nädalal aga tuli teade, et linn peaks küsimusega tegelema hakkama, kuid hanke läbiviimine võtaks nüüd ka neil nädalaid. Riik soovitas koolidel kaaluda Tallinna pakutavat tasuta kiirtestimise võimalust Vabaduse väljakul või ise teste osta ning hiljem omavalitsuselt kompensatsiooni paluda.

“Me ei räägi 2-3 testist, me räägime sadadest tuhandetest testidest ühe kooli kohta,” selgitas Tallinna Haridusameti juhataja Andres Pajula. “Need ei ole väikesed kogused ja ka koolid peavad selliste koguste tarnimisel järgima hanke seaduse reeglistikku. Selge on see, et tekib järgmine küsimus, et kes ja kuidas hiljem nende testide osa hüvitab. Koolid on väga keerukas olukorras ja ma ei välista ka seda, et koolidel võivad testimistesse tekkida augud.”

Riigihankele tuli 28 pakkumist ning rahvusvaheliste hangete ajakulukuse tõttu läheb menetluse ja tarneajaga kokku veel umbes neli nädalat enne kui testid jõuavad. Olukorras kus osadest koolidest võivad testid otsa saada soovitab Haridusministeerium rõhuda maski kandmisele, mis omikroni puhul tõhusaks kaitsemeetodiks on osutunud.

“Kui tõepoolest testid otsa saavad siis see ei tähenda, et tuleb automaatselt minna distantsile,” ütles haridus- ja teadusministri teadusnõunik Mario Kadastik. “Mask on üks efektiivsemaid meetodeid, me oleme seda korduvalt soovitanud ja soovitame nüüd veel tungivamalt.”

Viimaste andmete järgi on nakatumise trend kõige suurem just kooliealiste laste- ja noorte hulgas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.