“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
Karis: teadlaste hääl ja nõuanne peab olema valitsusele lähedal (0)
24. jaanuar 2022
President Alar Karis. Foto: Scanpix

President Alar Karis kohtus esmaspäeval Tartus selle aasta algul tööd alustanud teadusnõukojaga, rõhutades, et  teadlaste hääl ja nõuanne peab olema otsustajatele ehk valitsusele lähedal. “Sarnast koostööd oleks kindlasti vaja ka teistes valdkondades,“ märkis riigipea.

President Karis tänas ka professor Irja Lutsarit ja tema juhitud endist teadusnõukoda nende panuse eest võitluses koroonaviirusega, vahendab BNS.

Kui eelmiste viiruslainete ajal oli suurima pinge all haiglasüsteem, siis praegused nakatumisrekordid koormavad Karise sõnul väga tugevalt perearste. „See mõjutab kindlasti esmatasandi meditsiiniabi kättesaadavust,“ tõi riigipea esile tõdemuse, milleni jõuti kohtumisel professor Maimetsa juhitud teadusnõukojaga.

Samuti oli kohtumisel juttu ka selge sõnumi tähtsusest ning sellest, et riskirühma kuuluvaid inimesi peab jätkuvalt püüdma kaitsta, eelkõige vaktsineerimisega.

Tartu Ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimetsa juhitud teadusnõukoja liikmed on Põhja-Eesti Regionaalhaigla infektsioonikontrolli talituse juhataja ja vanemarst Mait Altmets, Tartu Ülikooli psühhofüsioloogia professor Jaanus Harro, Tartu Ülikooli peremeditsiini professor ning peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi juhataja Ruth Kalda, Tartu Ülikooli molekulaarimmunoloogia professor ja bio- ja siirdemeditsiini instituudi biomeditsiini osakonna juhataja Pärt Peterson, Tartu Ülikooli viroloogia kaasprofessor Margus Varjak ning Tartu Ülikooli kommunikatsiooniuuringute professor Triin Vihalemm.

President Karis kohtus hommikul Tartus professor Irja Lutsariga ning tänas teda ja 2020. aasta kevadel alustanud teadusnõukoja koosseisu nende panuse eest Eesti riigi ja ühiskonna toimetulekusse pandeemiaga. „Nad tegid seda tööd pühendunult ja tugeva missioonitundega, oma põhitöö kõrvalt ning sageli ka iseenda heaolu arvelt,“ sõnas president.

„Nende töö on alates pandeemia algusest kuni eelmise aasta lõpuni olnud asendamatu väärtusega nii Eesti inimestele kui ka valitsusele. Professor Lutsari juhitud teadusnõukoja nõuanded aitasid valitsusel ja Eesti inimestel teaduslikule maailmapildile toetudes koroonaviirusega võidelda,“ sõnas riigipea.

Möödunud aasta lõpus töö lõpetanud Tartu Ülikooli bio- ja siirdemeditsiini instituudi professori Irja Lutsari juhitud teadusnõukotta kuulusid Tartu Ülikooli matemaatilise statistika professor Krista Fischer, Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarst ja Tartu Ülikooli kirurgiliste haiguste professor Peep Talving, Tartu Ülikooli Kliinikumi infektsioonhaiguste arst Pilleriin Soodla ja Tartu Ülikooli rakendusviroloogia uurija-professor Andres Merits ning käitumisteadlane ja psühholoog Andero Uusberg.

President Karis tutvus ka Tartu Ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi botaanika ja zooloogia osakonna värskelt renoveeritud õppe- ja teadushoonega Oecologicum. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.