“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
video Lavastaja ja kirjanik Mati Unt saab Kadriorgu omanimelise muuseumi (0)
24. jaanuar 2022

Kirjanik ja lavastaja Mati Unt oli mitmekülgne ja andekas looja, kes tuli Eesti kirjandusse imelapsena 1963. aastal raamatuga „Hüvasti, kollane kass“. Mati Unt oli ka väga viljakas teatrilavastaja.

Tallinna Linnateatri näitleja Piret Kalda jaoks oli just Mati Unt esimene, kellega pärast Lavakunstikooli lõppu kohe tööle asus. „Ma võin öelda, et mul vedas, eriti noorena, sest tema ei pannud näitlejat krampi, vaid vastupidi julgustas ka igasugu napakusi tegema,“ ütles Kalda.

Eesti Draamateatri näitleja Guido Kangur nendib, et lavastaja Mati Unt andis alati näitlejatele palju lisalugemist. „Matiga töö oli just selline, kus ta tõi Sulle iga hommik jälle uue raamatu, et loe seda,“ ütles ta. „See on jube põnev, kui sa loed selleks, et teatritükki paremini mõista.“

Mati Undi muuseum Kadriorus, majas kus Unt ka viimased eluaastad elas, annab hea sissejuhatuse kirjaniku loomingusse ja ellu. Ruumid on nüüd Tallinna linna omad ning Tallinna Kirjanduskeskus saab mõelda püsiekspositsiooni loomise peale.

Tallinna Kirjanduskeskuse direktor Maarja Vaino sõnul, soovib muuseum kindlasti säilitada Mustamäe osa. „Mati Unt on võib-olla kõige rohkem tuntud ikkagi oma romaaniga „Sügisball“, millega ta põlistas siis Mustamäe kui linnaosa, sellise suurlinliku elutunnetuse Eesti kirjanduses,“ lausus ta.

Tallinna Kirjanduskeskuse jaoks on oluline luua ka uurijate ruum, mis tegeleks 1960. aastate Eesti kirjandusega. „Fakt on see, et tol ajal tuli kirjandusse niivõrd palju olulisi autoreid ja väga palju muutus Eesti kirjanduses, kuidas ja mida kirjutati,“ ütles Vaino.

Mati Undi loomingusse kuulub üle 15 romaani ja jutustuse, hulk näidendeid, dramatiseeringuid, filmistsenaariume, esseistikat ja sadakond teatrilavastust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.