"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Teadkem korruptsiooniohtudest juba koolipingis (4)
24. jaanuar 2022
Foto: Mats Õun

Justiitsministeerium avaldas ärieetika, korruptsiooni ja majanduskuritegude õppematerjali ärierialade tudengitele. Seda saavad kasutada nii õppejõud oma loengutes kui ka kõik muud huvilised. Tegemist on tänuväärse algatusega, sest maailmas korraldavad igasugused organisatsioonid majanduserialasid või ettevõtlust õpetavate koolide juures pidevalt igasuguseid korruptsioonivastaseid kursuseid. Eesti ei ole sellega seni silma paistnud.

Ometi võiks ka meil korruptsioonist ja majanduskuritegevusest kõnelevaid loengukursusi korraldada kõikide majanduserialade stuudiumites ja õpilased teadmiste osas eksameid-arvestusi anda. Leidub küllaga teadustöid ja uuringuid, mis kõnelevad vajadusest hakata korruptsioonivastast suhtumist lastesse õppetundides süstima juba algkoolist peale. Omaette küsimus, kas meie peaksime sellega kaasa minema. Küll oleks asjakohane aga korruptsiooni ohtudest koolis kõneleda gümnaasiumiõpilastele.

Väärib märkimist, et isegi väga arenenud ühiskondades pole korruptsioon kaugeltki seljatatud. Eestis ja Taanis 2016. aastal läbi viidud ärikorruptsiooni uuringust selgus, et 57% Eesti ning 51% Taani ärimeestest on puutunud kokku ärikorruptsiooniga. Vahe on ilmselt ka nüüd, aastaid hiljem, nn vanade demokraatiamaade ja meie vahel päris väike. Jutt on peamiselt nn tehingutasudest, huvide konfliktist ja altkäemaksudest.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

garant
3. veebr. 2022 20:56
https://majandus.postimees.ee/6876938/vilepuhuja-kritiseerimine-voib-muutuda-pea-voimatuks Mida kaitse endast kujutab? Vilepuhuja vallandamine pole tänagi lihtne, aga uued reeglid annavad sellele uue dimensiooni. Direktiivi kohaselt on näiteks keelatud vilepuhuja edutamise takistamine, tema töö tulemuslikkusele negatiivse hinnangu andmine, ebasoodsa soovituskirja kirjutamine, sotsiaalmeedias isiku maine kahjustamine ja lisaks ei tohi vilepuhujat saata psühhiaatri juurde või ravile.
uus seadus
3. veebr. 2022 20:04
https://www.err.ee/1608486320/lauri-vilepuhumise-seadus-aitaks-rikkumisi-kiiremini-avastada Justiitsminister Maris Lauri (RE) ütles ERR-ile antud intervjuus, et vilepuhumise seadus aitaks ühiskonnas kiiremini rikkumisi avastada. Keskerakond on tema hinnangul eelnõule vastu seetõttu, et seda eelnõu nähakse eelkõige korruptsioonivastase seadusena.
kulturnik
29. jaan. 2022 22:03
https://objektiiv.ee/eesti-lgbt-uhing-avas-solarises-homonaituse-mida-on-voimalik-tellida-ka-koolidesse/
meelehea
24. jaan. 2022 20:02
h ttps://www.korruptsioon.ee/ h ttps://www.transparency.ee/