“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
Karis: ükski laps ega noor ei tohi vaimse tervise murega jääda üksi (0)
25. jaanuar 2022
President Alar Karis. Foto: Albert Truuväärt

President Alar Karis rääkis esmaspäeval Tartus kohtumistel Tartu Ülikooli Kliinikumi Psühhiaatriakliiniku laste ja noorukite vaimse tervise keskuse ja valdkonna teiste spetsialistide ning Tartu viie kooli juhiga võimalustest parandada noorte vaimse tervise olukorda, mis on koroonakriisi tõttu halvenenud.

„Kaks aastat pandeemiat on kasvatanud pingeid ja ärevust nii õpilastes, lapsevanemates kui ka õpetajates. Seda, et noorte vaimne tervis on pandeemia tõttu tugevalt löögi all, näitab nii statistika kui ka kinnitab koolijuhtide vahetu kogemus,“ tõi riigipea esile.

Mõlemal kohtumisel toodi esile vaimse tervise abi vajava noore varajase märkamise olulisust ning nenditi, et selleks on vaja ka nii lapsevanematel, õpetajatel ja sõpradel rohkem oskusi. „Ükski laps ega noor ei tohi vaimse tervise murega jääda üksi. Meil kõigil on vaja rohkem märgata probleemidega kimpus olevat noort, julgustada teda õigel ajal abi otsima ning teda keerulisel hetkel toetada,“ rõhutas president Karis.

Koolijuhid tõid murekohana esile nõustajate ja psühholoogide puuduse ning vajaduse toetada vajalike oskustega ka õpetajaid ja klassijuhatajaid, kes on tihti probleemi esimesed märkajad. „Meil on vaja, et vaimse tervise hoidmine ja enesehoole oskused muutuks loomulikuks hariduse osaks,“ sõnas riigipea. 

Veel tõdeti, et nii kiiresti, kui viimase kahe aasta jooksul, pole Eesti hariduslaeva kunagi pööratud. „Pandeemiaaeg on andnud unikaalseid kogemusi erinevate õpiviiside kasutamisel ja nii mõndagi sellest tasub kaasa võtta ka aega, mil õppetöö korraldus ei käi enam viiruse taktikepi järgi,“ lausus president Karis. 

Üksjagu aega pühendasid riigipea ja koolijuhid oma arutelul ka koroonaviiruse kiirtestimise vajalikkusele, mis on olnud väga tõhus viis koolide lahti hoidmiseks. Riigipea pidas oluliseks, et riigipoolsed testide tarned jõuaksid koolideni õigel ajal. 

Tartu Ülikooli Kliinikumi Psühhiaatriakliiniku laste ja noorukite vaimse tervise keskuse töötajad ja teised valdkonna spetsialistid andsid president Karisele ka ülevaate, kuidas nad on viinud teenuseid abivajajatele lähemale, avades vaimse tervise kabinette paljudes Eesti linnades.

Riigipea kohtumisel Tartu koolide juhtidega osalesid Tartu Jaan Poska gümnaasiumi direktor Mari Roostik, Miina Härma gümnaasiumi direktor Ene Tannberg, Tartu Kivilinna kooli direktor Karin Lukk, Tartu rakendusliku kolledži direktor Raini Jõks, Tartu Erakooli juht Urmo Uiboleht ning Tartu linna haridusosakonna juhataja Riho Raave. 

President kohtus Tartus ka linnapea Urmas Klaasi ja abilinnapea Mihkel Leesiga, et rääkida toimetulekust energiakulude kriisi ning pandeemiaga. Samuti kõneldi ettevõtete käekäigust ja Tartu rohevesiniku projektidest ning transpordiühendustest. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.