"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Viiekordsed vajavad lifti Mustamäe elanik Anna: peatun igal mademel, ma ei suuda muidu (0)
25. jaanuar 2022

“Mina peatun igal mademel, ma ei suuda muidu. Elan kolmandal korrusel, aga ilma vahepeal puhkamata ei suuda ma kolmandale minna,” jutustas Mustamäe elanik Anna, “Siin pole midagi arutada – lift on lift. Kas ma saan rahulikult seistes ja puhates sõita oma korteri juurde või ma teen vahepeatusi iga üheksa astme tagant – meil on üheksa astet trepil – et edasi tõusta.”

Viiekorruselised kortermajad, kus lifti ei ole, on teinud vanemate inimeste elu keeruliseks. Lahenduseks hakatakse majadesse koostöös linnaosavalitsuse ja Tallinna Tehnikaülikooliga rajama majaväliseid lifte. Mõnedki liftifirmad on asja vastu huvi näidanud.

Eluaeg meditsiiniõena töötanud ja pensionipõlve pidav Anna elab Mustamäel viiekorruselises majas kolmandal korrusel. Aga temagi kurdab, et kodunt väljas käia on raske. Mõni viienda korruse eakas on oma korterisse nagu vangitorni suletud – ei saa isegi välja poodi minna.

Mustamäe on vananenud koos tema elanikega ja eks vanusega tulevad nii siin kui seal hädad välja. Majade puhul on nõrkadeks kohtadeks rõdud ja varikatused. Inimeste puhul loomulikult nende liikumisvõime. Hädalisi aitaks lift, aga seni pole Mustamäel projekteerimisest kaugemale jõutud.

“Liftile rajatakse omaette vundament ja lifte on võimalik paigaldada nii hoonesse sisse kui ka hoonest välja. Hoonest välja paigaldatavate liftide lisatööd on kahtlemata väiksemad, aga siin tuleb arvestada sellega, et liftist korruse tasapinna peale tuleb alati läbida siis üks trepimarss,” selgitas Tallinna Tehnikaülikooli professor Targo Kalamees, “Trepp koosneb ja kahest elemendist – on made, mis on horisontaalne tasapind ja trepimarss on siis see osa, mida mööda me trepist üles marsime.”

Mustamäe linnaosavalitsus on liftide teemal mõtteid mõlgutanud ja ka esimesi samme astunud, et saaks ka viiekordsete majade elanikud liftimugavust nautida.

“Tol ajal kui 5-kordseid maju ehitati, siis lifti ette ei nähtud. Praegu on olukord hoopis teine, meil on hästi palju eakaid inimesi, noori peresid. Kui sa elad ikkagi 4. – 5. korrusel, on päris raske ikka edasi-tagasi käia igapäevaselt,” oli Mustamäe linnaosa vanem Lauri Laats murelik, “Tallinna Tehnikaülikooliga me loodame lähiajal ka kokku saada, panna kokku töörühma, et vaadata tehniliselt, mis lahendused on olemas, kas sisse ehitada lift või välja ehitada lift.”

Liftid saab ehitada renoveeritud majja või siis üheskoos renoveerimisega, sest nõukogude ajal ehitatud majade ametlik kasutusaeg hakkab ümber saama. Renoveerimine annab ajapikendust. Paraku maksab ühe lifti paigaldamine 40-60 tuhat eurot ja ilma riigi ja kohaliku omavalitsuse abita inimesed sellega hakkama ei saa. Anna näiteks kulutab ligi pool oma 600 eurosest pensionist korteri peale.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.