"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Tallinn säästab LED-valgustite kasutuselevõtuga sadu tuhandeid eurosid aastas (0)
25. jaanuar 2022
Foto: Rene Suurkaev

„LED-valgustite kasutuselevõtt on näide sellest, kuidas varem tehtud investeeringud aitavad säästa maksumaksjate raha täna. Sadades tuhandetes maksumaksjate raha kokkuhoid valgustite reaalse arvu suurenemise olukorras on näide sellest, kuidas keskkonnasäästlikud investeeringud saavad olla ka majanduslikult kasulikud,“ märkis abilinnapea Vladimir Svet.

Tallinn on viimastel aastatel järjepidevalt vahetanud tänavavalgustuses vanu naatriumvalgusteid nüüdisaegsete LED-valgustite vastu, säästes sellega sadu tuhandeid eurosid aastas, märkimisväärne on ka elektrienergia kokkuhoid.

LED-lampide laialdane kasutuselevõtt sai Tallinnas alguse aastal 2014 ja eriti hoogne on see olnud just viimastel aastatel. Kui 2019. aastal oli Tallinnas 60 592 tänavavalgustit, sh 8664 LED-valgustit, siis kaks aastat hiljem oli kõiki valgusteid kokku 66 993, mille hulgas on juba 25 386 LED-valgustit. Eelmisel aastal lisandus linnaruumi 10 444 uut leedvalgustit. Alates 2019. aastast on leedvalgustite osakaal tänavavalgustuses kasvanud 14,3 protsendilt 37,9 protsendile.

Ehkki kolme viimase aasta jooksul kasvas valgustite arv linnatänavatel kümnendiku võrra, langes eelmise aasta reaalne elektritarbimine 10 protsendi võrra ning 2021. aasta detsembris oli see näitaja juba 15 protsenti. Seega just LED-lampidesse investeerimine on aidanud saavutada märkimisväärset kokkuhoidu kõrgete elektrihindade olukorras. Näiteks ainuüksi eelmise aasta detsembrikuu tänavavalgustuse elektriarve oleks ilma leedvalgustiteta olnud üle 200 000 euro võrra suurem. Energiatarve on vähenenud võrreldes 2019. aastaga üle 4000 MWh, mis on aidanud saavutada sadu tuhandeid eurosid kokkuhoidu aastas ja tõusva elektrihinnaga suureneb see summa veelgi.

Investeeringud LED-lampidesse jätkuvad ka sellel aastal. Tänavu plaanib linn LED-valgustite paigaldamisse investeerida 5,5 miljonit eurot.

LED-valgustid Nunne tänaval. Foto: Albert Truuväärt
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.