"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
täna kell 18 Kumu eriseansil näeb Pärnu filmifestivali võidutöid (0)
26. jaanuar 2022
"Inimene ja kaamera". Foto: kaader filmist

Mida te teeksite, kui avaksite koputamise peale koduukse ja leiaksite end ootamatult filmikaamera eest? Sõnagi selgitust saamata, miks. Just nõnda juhtub tavaliste inimestega Hollandi režissööri Guido Hendrikxi mängulis-provokatiivses filmis „Inimene ja kaamera” (A Man and a Camera), mis jõuab vaatajate ette kolmapäeval Kumu kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide sarjas.

„Mida te filmite?”, „Miks te ei vasta?”, „Kas te olete uhhuu?”, „Palun astuge sisse!”, „See on naljakas”, „See pole naljakas”, „Me kutsume politsei!”, „Ma löön su peakolu puruks!”… – inimeste vahetuid reaktsioone jäädvustades visandab Hendrikx hollandlaste teravmeelse portree, küsides ühtlasi olulisi küsimusi dokumentalistika ja selles kehtivate mängureeglite kohta.

„Kui palju meil üldse selliseid dokumentaalfilme on, mis algavad nagu õudusfilm ja lõpevad nagu deadpan-komöödia?” tutvustas seda Kopenhaageni dokumentaalfilmide festival, kus „Inimene ja kaamera” eelmisel aastal esilinastus.

Kumu eriseanss on pühendatud 2021. aasta Pärnu filmifestivali auhinnafilmidele ja lisaks „Inimesele ja kaamerale”, mis võitis grand prix´ , linastuvad parim lühifilm, Saksa režissööri Lutz P. Kayseri „Uuringud Huningues. Basel ehk Magamise puu” (Etudes à Huningue / Bâle ou l’Arbre pour Dormir) ja parim tudengifilm, Poola režissööri Adam Buka „Komeet” (Kometa).

Esimene neist mõtiskleb Philip Glassi muusika saatel selle üle, miks linnuparved taevasse enneolematuid mustreid joonistavad. Teine üritab aga mõõta emaarmastuse suurust, jälgides suures kortermajas elavat perekonda, kus on juba viis last ja kuues kohe tulekul – see on maailm täis muinasjutte ja põnevaid tegemisi, millele vaadatakse laste endi pilgu kaudu.

Kolmapäeval, 26. jaanuaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse Pärnu filmifestivali juht Mark Soosaar.

Seansile pääseb ainult COVID-tõendi esitamisel. Mask on kohustuslik.

Kultuuriteemaliste filmide sarja „Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF. Sissepääs kõigile selle sarja seanssidele on prii. Lähemalt vaata https://kumu.poff.ee/.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.