"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vargad armu ei anna Kuidas hoiduda emotsionaalsest traumast? (0)
06. veebruar 2022
Scanpix/Pilt on illustratiivne

Vargad armu ei anna – 77 000 eestlase koju on viimase 10 aasta jooksul sisse murtud ning igal aastal pannakse toime sadu vargusi, muuhulgas ka alles ehitusjärgus olevatest majadest. Selleks, et nii emotsionaalsest kui rahalisest kahjust hoiduda, tuleb oma vara eest hoolt kanda. 

Põhja prefektuuri Ida-Harju jaoskonna menetlustalituse juht Inna Toater sõnas, et varga saagiks satub kõik, mis on ripakil ja millele lihtsalt ligi pääseb. Enamasti pannakse vargused toime kohas, kus pealtnägijaid ei ole, puuduvad valvekaamerad ning tõenäosus süüteo toimepanijat tuvastada on väiksem.

Mida paremini on objekt valvatud, seda väiksem on tõenäosus, et vargad sinna üldse jalga julgevad tõsta ning suurem on ka tõenäosus, et politsei nad kinni nabib. Aastaid Straff OÜ ehitusfirmas töötanud Kaur kinnitas, et valveta ei saa. “Valvesüsteemi paigaldamisele tuleb mõelda juba ehitamise käigus või tegelikult juba siis, kui esimesed materjalid ja tööriistad objektile tuuakse.” Ta lisas, et kuna ehitusmaterjalide hinnad on viimasel ajal ka tõusnud, peab olema eriti hoolas. 

Turu-uuringute AS-i eelmise aasta septembris läbi viidud uuringust selgus, et rohkem kui pooled vastanutest peavad sissemurdmise ohvriks langedes materiaalsest kahjust suuremaks hoopis emotsionaalset.

“Kui varem on sissemurdmisi kardetud peamiselt mõne materiaalselt hinnalise eseme varguse pärast, siis nüüd näeme, et juhtumiga kaasnev emotsionaalne kahju on veelgi suurem. Asjad saab asendada, aga kodust turvatunnet ei pruugi kunagi tagasi saada, kui sinu kodus on sees käidud. Hirm jääb nii täiskasvanutele kui ka lastele pikaks ajaks,” lisas G4S-i standardlahenduste divisjoni direktor Tarmo Pärjala.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.