"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Plaanilise ravi peatamine Irja Lutsar: vaktsineerimata inimesele on omikrontüvi sama ohtlik, kui oli deltatüvi (2)
18. veebruar 2022
Irja Lutsar Foto Mats Õun

„Mõni haigla on juba plaanilise ravi peatanud,“ ütles Lääne-Tallinna Keskhaigla juhatuse esimees Arkadi Popov. „Meie haigla peatab plaanilise statsionaarse ravi esmaspäevast. Peame tegema täiendava COVID-19 osakonna lahti, mis tuleb meil üldkirurgia osakonda.“  Teadusnõukoja endise juhi Irja Lutsari sõnul on omikrontüvi vaktsineerimata inimesele sama ohtlik, kui oli deltatüvi.“

Lisaks sellele valitseb haiglates tõsine meditsiinipersonali puudus. „Meie haiglas on hetkel üle 100 inimese korraga isolatsioonis,“ sõnas Popov, kelle sõnul mõjub see väga tugevalt haiglatööle.

„Kas see stsenaarium, mida praegu valime, ongi nii, et kõik põeme omikrontüve läbi ja jääme lootma, et tulevikus oleme erinevate tüvede eest kaitstud, mis võib-olla ilmuvad või võitleme ikka edasi,“ tõstatas küsimuse Popov.

Teadusnõukoja endise juhi Irja Lutsari sõnul tuleks esmalt defineerida, mis haigusega võitleme. „Seekord olen ma Tallinna linnapeaga väga nõus, et peame aru saama, mis haigus meil on, mis samme teeme ja miks neid teeme,“ sõnas ta. „Omikrontüvi on tõesti muutunud. Vaktsineerimata inimesele on ta peaaegu sama ohtlik, kui oli deltatüvi.“

Lääne-Tallinna Keskhaiglas on tänahommikuse seisuga isolatsioonis 72 haiget. „Selle numbri moodustavad 90% juhtudest just mittevaktsineeritud inimesed,“ ütles Popov. „Nende inimeste tõttu täituvadki praegu meie haiglad üle. Omikrontüvi ei tekita vaktsineeritud inimestele tõsiseid tüsistusi, aga ta on endiselt ohtlik vaktsineerimata inimeste jaoks ja nagu me nägime, hakkas meil Eestis COVID -19 suremus eelmisel nädalal kasvama ja kasvab edasi ka sellel nädalal.“

Pereringi üritustel võiksid kõik kiirtesti teha

Lutsar ütles, et haiglaid täidavad praegu need, kes vajavad isoleerimist. „Sealhulgas ka Ida-Tallinna Keskhaigla täidavad need, kes on PCR-testi positiivsed, tulevad haiglasse mingil muul põhjusel ja vajavad siis seal isoleerimist,“ lausus ta. „Ja kui vaatame näiteks Taani riiki, siis nende haiglates olevad haiged, kes haiglasse satuvad on suures enamuses PCR-testi positiivsed, mitte raske haigusega. Sama käib ka intensiivravi kohta, seal ei ole inimesed ainult COVID-19 tõttu, vaid ka mingite muude tõsiste haiguste tõttu.“

Tallinna haiglates on ka palju vaktsineerimata eakaid. „Inimesed on öelnud, et nad ei ole mitte kuskil käinud, aga on COVID-19 ikka nakatunud,“ sõnas Lutsar. „Need teooriad ei ole õiged, et inimene kuskil ei käi. Poes käiakse, keegi pereliige käib ka kindlasti külas ja naabrinaisega jutuajamine on samamoodi kuskil käimine. Mul oli juba tunne, et kõik eakamad on vaktsineeritud, aga ikka leidub neid, kes veel ei ole.“

Enne sünnipäevapidu võiksid Lutsari sõnul kõik kiirtesti teha. „Praegu ei ole tõesti pidude korraldamise aeg,“ ütles Lutsar. „Aga kui on tõesti kellegi tähtis sünnipäev, et soovitakse seda pereringis tähistada, siis kindlasti võiks enne seda sünnipäeva kõik kiirtesti ära teha. Me saame ise kaasa aidata sellele, et ei tekiks suuri nakatumisi.“

COVID-i tõend täidab oma ülesannet

Popov ütles, et tema COVID-i tõendi kaotamise poolt ei ole. „See tegelikult kaitseb eelkõige neid, kes on mitteimmuunsed ehk vaktsineerimata,“ sõnas ta. „Tänu sellele ei saa inimene minna suurele massiüritusele, ta ei pääse sinna, kus tema nakatumise risk on eriti kõrge. Läbi selle ei satu need inimesed ka meie haiglaravile ehk sellega väheneb kaudselt ka haiglate koormus. Momendil ma arvan, et see mingil määral ikkagi toimib.“

„Peame vaatama, mis on meile praegu kõige olulisem,“ ütles Lutsar. „Me ei suuda praeguses olukorras kindlasti seda tüve vältida. Ma ei poolda täielikku riigi kinnipanemist, sest see oleks väikese efektiga. Võime riigi mingiks ajaks kinni panna, aga see viirus tuleb ikka tagasi. Oluline on hetkel käituda normaalselt.“

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Teadjamees
18. veebr. 2022 06:20
Selle epideemia plusspoolele tuleks kindlasti kanda, et õppimisvõimelisele osale elanikkonnast saab lõpuks selgeks, kui seda muidugi juba varem pole juhtunud, et ainus kes on vastutav teie elu ja tervise eest olete vaid teie ise. Läbi oma käitumise, erinevate otsuste ja tegevuste või tegematajätmiste. Ülejäänutele jääb üle aga üksnes kaasa tunda. Muuga teid vaevalt keegi aidata suudab.
Minu Arvamus
17. veebr. 2022 19:19
Irja Lutsar: vaktsineerimata inimesele on omikrontüvi sama ohtlik, kui oli deltatüvi . . . * Omikroni ja delta tüvi niidab ühtemoodi nii vaktsineerituid kui mittevaktsineerituid. Mida siis teha? Kas muret tunda, et voodikohtasid haiglates jätkub ja kõik kergelt põeksid või, et viiruse levik peatuks? Elu lõpuni nõela otsas istuda ka ei tahaks. Testige rohkem. Eriti riiki saabujaid ja neid, kellel suhtlemine paljude inimestega. Ravige neid ja nõudke hügieeni ja kaitsevahendite kasutamist.