"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kes teenivad Valgevene transiidist? (5)
21. veebruar 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Jaanuarist peale on meid üles köetud teadetega, et Eesti tolereerivat Valgevene valitsust, millele EL-is on sanktsioonid kehtestatud. Nimelt voolas läbi Eesti raudteel Valgevene naftasaadus koodi all 2707, mis ei kuulu aga sanktsioonide alla. Nüüd keerati see kanal kinni: Eesti kehtestas ise sanktsiooni ning raudtee-ettevõte Operail on sunnitud ilmselt varem transiidiga tegelenud inimesed tööbörsile saatma.

Postimehe teatel pole aga ei Leedul ega Lätil probleeme viidatud kütusetransiit endale saada, sest neil pole too kaubagrupp samuti sanktsioonide all ja sinna kaup nüüd suundubki. Nõnda nagu on öelnud EVR Cargo juhatuse liige Indrek Paal, töötavad Soomeski kõik terminalid ja raudtee läbilaskevõime piiril, kuid Eesti raudteel valitseb tühjus. Kõige selle taustal on millegipärast pahameeletormi alt kõrvale jäänud need Euroopa üliarenenud riigid, kuhu ikkagi Valgevene naftatooted suunduvad.

Põhimõtteliselt on tegemist börsikaubaga, mis müüakse Euroopa või ka Ühendriikide ettevõtetele. Eesti võib arvata mida tahes, müümata ja kohale vedamata see kaup meie partnerriikide firmadele ei jää. Vene raudteel valitsevad raske talve tõttu sadamates üldiselt suured ummikud. Järjekorras on umbes 2000 rongi. Piltlikult öeldes püherdavad meie naabrid Läti ja Soome või sees, püüdes nii palju kui võimalik transiiti oma sadamatesse saada.

Kommentaarid (5)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Minu Arvamus
4. märts 2022 13:22
Sama totrus käib ka meil Venemaa ja Valgevene kaupadega kauplustes, kus sanktsioonide alune tarnija on oma raha ammu kätte saanud, aga meie kaupmehed kannavad kahjumit ja tarbijad kauba puudust. Otsustajad ise muidugi mingit puudust ei tunne, on vaid kiituse ootuses sealtpoolt.
Minu Arvamus
4. märts 2022 13:15
Kilplased, kes ennast kõige targemaks rahvaks pidasid, panid oma maja põlema, et prussakatel elu kibedaks teha ja kolisid puukuuri. Ega prussakad ka rumalamad olnud, kolisid neile järgi :)
Minu Arvamus
4. märts 2022 12:50
Miks ei tõstetud transiidi hindasid lakke? See oleks parimaks sanktsiooniks olnud. See, et keelati transiit üldse, on nagu lõikaksime naabrimehega ühise elektrikaabli läbi ja istume mõlemad pimedas ja külmas, vaatame, kes kauem vastu peab. Kas pole turakad?
vaatleja
3. märts 2022 20:18
Реальная Беларусь https://www.youtube.com/channel/UCl2dW2SblCJVAC3CZHfvNYA
Valitsus
21. veebr. 2022 09:39
Kirjutas yle 100 miljoni euro korstnasse. Kes on need opositsiooni poliitikud, kes survestasid valitsust? Kes pistis "" kolmandik sulas" endale taskusse?