"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
tallinn toetab Ukraina oskustöölised paigaldasid täna Jaani kirikusse evangelist Luukase vitraažakna (0)
25. veebruar 2022
Vitraaži paigaldamine Jaani krikus (25.02.2022) Foto Mats Õun

Jaani kirikusse tulid täna hommikul väga oodatud inimesed. Tallinna Jaani kiriku õpetaja Jaan Tammsalu tunnistas, et ta oli tegelikult mures. „Arvasin, et äkki neid ei olegi enam, äkki nad on oma perede juurde kihutanud,“ lausus ta. „Nimelt tegemist on Eesti restaureerimisfirmas töötavate Ukraina oskustöölistega. Nad on restaureerinud meie viimased neli aknaraami. Ja pidid täna tulema, et tuua siia evangelist Luukase vitraažaken, mis läheb Jaani kiriku lääneseina, Vabaduse väljaku poolsesse külge.“ 

Vaata galeriid (25)

Töömehed tulid täpselt. Tammsalu ütles, et kui aken oli kirikusse toodud ja hakkas üles minema ja mehed olid ümber akna,  oli tal ilus aeg nad korraks peatada. „Ütlesin neile, et me siin kirikus paarisaja inimesega palvetasime nende, nende rahva, nende lähedaste pärast ja teeme seda ka täna,“ lausus ta. „Teeme seda ka homme. Me mõtleme nende peale, loeme palveid nende pärast nende riigi, rahva ja nende lähedaste pärast. Kui lõpetasin, tõstsin oma pilgu nende silmadesse. Need olid vett täis valgunud. Suured ja tugevad mehed noogutasid ja tõstsid akna üles.“  

Kui uus vitraažaken ette oli saadud, kogunes paarkümmend koguduse vabatahtlikku, kes igal reedel käivad oma kirikut koristama, altari ette ja tegid palveid. Peamiselt ikka Ukraina pärast.

Tammsalu leidis jumala Lvivi sõjaväehaiglas

Tammsalu jaoks oli see lugu eriline selle tõttu, et ta olles kunagi Lvivi sõjaväehaiglas, leidis ta seal Jumala. „Kuna meid taheti Afganistani sõtta saata ja ma ei tahtnud sinna kuidagi minna“ rääkis ta. „Tahtsin selle asemel haiglasse minna. Ja just Ukrainast tulin mina tagasi koos Jumalaga. Nüüd seisan siin koos ukrainlastega, kes on teinud midagi väga ilusat. Lohutan ja kinnitan neid.“  

Tammsalu sõnul on Luukase vitraažaken imeline. „Hästi valgusküllane või õigemini valgust läbilaskev heledate toonide küllane,“ kirjeldas ta. „Aknal on evangelist Luukas. Tema nimi on ka kahele poole kirjutatud nõnda, et näeks nii seest kui ka väljast. Tema sümbol on aknal ta kõrval ja tema kohale üleval on Eesti muistsed mustrid, rahvuslikud sümbolid. Ja kõige kohal taas üks ingel. Luuka käsi on üles tõstetud – teiselt poolt on Johannese käsi üles tõstetud teisel pool torni olevas aknas. Nõnda jäävad kõik, kes sealt mööda lähevad või seisatuvad, Johannese ja Luuka õnnistavate käte vahele. Jumal laseb päikest paista nii heade kui ka kurjade üle. Kahe evangelist õnnistavad käed on nii usklike kui ka ateistide üle – iga inimese üle.“   

Linnapea ulatas kogudusele abikäe

Tammsalu meenutas tänutundega seda, et päev enne vabariigi aastapäeva helistas talle linnapea ja teatas, et koguduse taotlus on rahuldatud. „On läinud imeliselt lihtsalt,“ lausus ta. „Me oleme mõelnud, et kui saame kümne aastaga need aknad valmis ja korda, siis oleme ka väga head tegijad. 2018. aastal alustades oleks aastal 2028 või 2029 pidanud meie unistus teoks saama. Aga linnapea kõne andis meile selguse, et juba sel aastal on kõik Tallinna Jaani kiriku suured aknad restaureeritud. Samuti  Eva Jänese vanad imelisel vitraažid, mis on olnud väga kaitsetud ja väljast kive lähedale tõmbavad. Sinnagi saame nüüd panna pakettaknad kahe raami vahele, välisraamid ja piida välisosad ära restaureerida. Kõik saab korda juba sel aastal. Nelja aastaga on 270 tuhande euro eest valminud midagi ääretult imelist ja olulist. Kirik saab vaiksemaks, kirik saab soojemaks. Kirik saab kaunimaks.“

Tammsalu lisas, et ta on üks ääretult õnnelik inimene keset seda hullumeelset maailma. „Aga peab vist oskama ka ilusaid näha, mitte ainult kurvastama ja muretsema,“ lausus ta. „Tasub palvetada ja tänulik olla selle eest, mis on ja seda märgata.“ 

„Me siin kirikus ja kodudes ikka jälle palume, et „Sinu tahtmine sündigu nagu taevas, nõnda ka maa peal“. Taevas täitub tahtmine niikuinii,“ ütles Tammsalu. „Urmas Sisask eile helistas mulle ja palus, et ma teeksin veel ühe teksti ühele tema järjekordsele muusikapalale, mis on Jaapanist tellitud. Jälle on see tekst taevast. Taevas täitub Jumala tahtmine kindla peale, kõik on filigraanselt korras, aga siin maa peal… Eks me peame tahtma ikkagi neid asju, mis Jumala tahtega kooskõlas on. Kui me seda tahame, siis need täituvad absoluutselt ja kindlalt. Head asjad täituvad kindlalt.“ 

Tammsalu sõnul on Ukraina selline maa, kus on hästi palju usklikke inimesi. „Eelkõige on nende palved palvetatud ikkagi Maarja poole või läbi Maarja Jeesuse poole,“ lausus ta. „Eks me siin oleme nendega üsna ühesugused. Looja, hoia Maarjamaad, kõlab imeliselt, aga sama ilusasti kõlab ka Looja, hoia Ukrainat. Lõpuks lähevad ju kõik palved ikkagi Jumala poole. Lihtsalt vahel arvatakse, et tuleb ka vahemehi kasutada. Ja eks me siis teeme siin nii.“ 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.