"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
heeroldi jutud Poska maja on olnud aegade jooksul oluline mõttekoda nii Eesti kui Tallinna jaoks (0)
04. märts 2022
Jaan Poska maja Kadriorus. Foto: Scanpix

Heerold Jüri Kuuskemaa tutvustab Jaan Poska maja Kadriorus Poska tänaval. Kui 1908. aastal kolis toonane edukas advokaat Jaan Poska koos oma suure perega hubasesse ühekorruselisesse villasse, oli ilmselt juba teada, et kohe varsti saab sellest majast populaarne seltskondlike vastuvõttude koht, kus muuhulgas peeti tuliseid arutelusid Eesti ja Tallinna arengu teemadel.

Kuuskemaa meenutas, et aastal 1906 pidi jurist Jaan Poska maksma 11 625 rubla ja 50 kopikat selle maja eest. „Maja oli juba olemas, see oli projekteeritud Nikolai Tamme poolt 1878.aastal. Maja on iseenesest ju ühekorruseline, ainult keskosas on teine korrus veel peal ja samuti on siis väike õuehoone olemas ja siin oli ka suur aed. Voldemar Lender tegi projekti, et kohandada maja Poska perekonna vajadusteks.“

Villa on olnud korduvalt hävimise äärel

Poska maja on üks nendest arvukatest revolutsioonieelsetest villadest, mida siia keiserliku suvepargi ja lossi juurde ehitati. Kuuskemaa sõnul on paraku aegade jooksul on maja mitu korda minetanud oma sisustuse ja olnud hävimise äärel aga leiti, et Poska on nii tähtis tegelane ning ka hoone on ikkagi arhitektuurile väärtuslik. „2006.aastal hakati hoonet taastama ja 2008.aastal sai see valmis. Uus funktsioon on selline, et ühelt poolt on ta Tallinna linnavalitsuse vastuvõttude keskus ja teisalt on siin Poskadele pühendatud muuseum.“

Heerold pöörab tähelepanu esikus olevatele kõrgetele paraadustele. „Aga ajastupärased on Biedermeier diivan ja Paul Burmani maal, mis kujutab mingit linnavaadet. Maile Grünbergi lisandused on selline baroklik tapeet, võib-olla isegi liiga toretsevad suured lühtrid ning peegel, mis on ikka tõeliselt vägev.“

Kuuskemaa kirjeldas, et saalis on valge ja punane. „Valge kahhelahi, valged uksed, seinapaneelid ning nende kohal tumepunane tapeet. Sellega harmoneerub punasest puust mööbel, mis on siin üpris esinduslik. Tõsi küll, see pole Poska-aegne. Igatahes sellises klassitsistlikus inglisepärases stiilis mille laadseid oli ka Poska majas. Ja Poska büsti näol vaatab meile vastu maja peakangelane. Samas kõrval on vitriinkappides toredat portselani ja küünlajalgu ning muid ehis esemeid, mis viitavad selle ruumi algsele kasutusviisile ja seda kasutatakse. Momendil ei ole laud kaetud, sest külalisi ei ole lähipäevil oodata.“

Uusrokokoostiilis mööbel järgib maja algset sisustusstiili

Vanadelt fotodelt on näha, et Poska maja salongis oli ülekaalukalt uusrokokoo stiilis mööbel ja uuendamisel on seda põhimõtet järgitud, kõik on rokokoolikult käänduv, tunnistas Kuuskemaa.
Kunagises Poska maja salongis on ka Poskad ise meile peale vaatamas muidugi virtuaalselt ja vahendatud vormis, tõdeb Kuuskemaa. „Tegemist on jäljendusega ühelt fotolt, kus on kujutatud nii hästi Jaan kui Constance Poska koos oma kuue lapsega. Ja nagu all paremalt lugeda võib, on selle maalinud Nelly Drell aastal 2011, mil siin oli juba Poska keskus.“

Kuuskemaa leidis, et ühel ruumil väga otsest praktilist funktsiooni on vähe. „See on saali eesruum ja nagu te näete, on ta sisustatud sellises klassitsistlikus stiilis. Punasest puust ja pronkskaunistustega saledate lauakestega ja diivanitega, mis kuuluvad ka sellesse stiili, mille kohta me ütleme Louis XVI stiil ehk varaklassitsism.“

Kuuskemaa kirjeldas, et salongis on suurte piinia käbidega tapeet, millel on ka mitmed pildid, sealhulgas ka Paul Raua poolt maalitud Jaan Poska portree, mis on siia deponeeritud Eesti Kunstimuuseumist, nagu mõnedki teised maalid.

Heerold teab, et tänapäeval on moes arvutimängud. „Aga varasematel sajanditel olid lauamängud ja selle vastukaja ulatub ka Poska majja. Siin on intarsiatega kaunistatud laud, mille keskel on malelaud. Samas on ka mängukaardid vihjena sellele, mida sellel laual kunagi mängiti.“

Kuuskemaa ütles, et õuepoolses tiivas on kaks ruumi, kus on Poska muuseum. „Selles muuseumis on mitmeid esemeid, mis on ka autentsed, on tõesti siin majas asunud ja Poskade perekonnale kuulunud. Nendest muidugi kõige markantsem on see büroo- või sekretärkapp, mille keskel on isegi pommidega kell mis on siin olnud ning nüüd jõudnud koju tagasi.“

Muuseumis on ka Jaan Poska monumendi kavand, sõnas Kuuskemaa. „Monument ise kujutab kuidas Jaan Poska tuleb töölt koju, portfell kaenla all ja on Kadrioru Luigetiigi ääres. See kavand on täpselt vormis, kuid mõõtmetelt natukene liiga suur, sest Jaan Poska oli lühikest kasvu mees. Aga monument on õiges proportsioonis.“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.