"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Suur intervjuu Kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu: ma ei saa aru, kuidas saab vennasrahvast niimoodi tappa? Putin peab olema haige (12)
05. märts 2022
icds.ee

„Venemaa presidenti Vladimir Putinit saavad peatada ainult need, kes seisavad tema kõrval ja Venemaa rahvas,“ ütles intervjuus Pealinnale Kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu, kelle sõnul on kaalul kogu inimkonna, sealhulgas Venemaa ja tema rahva ellujäämine.

Sõda on varsti kestnud juba terve nädala jagu ja lõppu ei paista. Miks maailm ei peata Putinit?

Putinit saavad peatada ainult need, kes seisavad tema kõrval ja Venemaa rahvas. Kuid ka rahvusvaheline üldsus ei vaata lihtsalt pealt, kuidas Ukrainas verd valatakse.

Täna (02.03-toim.) toimub ÜRO Peaassambleel üsnagi murranguline hääletus. Igal liikmesriigil on seal üks hääl. Seal pole julgeolekunõukogu alalistel liikmetel, sealhulgas Venemaal, vetoõigust. Selleks, et resolutsioon vastu võtta, on vaja kaks kolmandikku häältest. Igal juhul on see murranguline, kuna resolutsiooniprojekt, mis on laual, on väga sarnane sellele, mille lääneriigid panid lauale julgeolekunõukogus lauale ja mille Venemaa vetostas, ja mille poolt ei hääletanud ka Hiina ja Araabia Ühendemiraadid. See resolutsioon määratleb selgelt, et tegemist on provotseerimata agressioonisõjaga, mis on rahvusvahelise õiguse vastane. Ja selle käigus on toime pandud sõjakuriteod, me kuuleme neist iga päev ja neid on hakatud fikseerima ja need esitatakse Haagi rahvusvahelisele kriminaalkohtule. Nüüd on küsimus, kas see kukub seal läbi või mitte. On näha ka jõudude vahekord – kui palju on riike, kes näevad selles sõjas agressiooni ja kui paljud ei taha hääletada selle poolt, sest neil on mingisugused oma huvid, nagu näiteks kahjuks on Indidal, Iisraelil, kes ikka püüavad laveerida. Või siis on selgelt autokraatlikud riigid, kes põhimõtteliselt toetavad Venemaad ja Hiinat. Neid riike on kahjuks ka maailmas küll ja küll.

Milline on üldse Venemaa plaan?

Mina arvan, et Venemaa plaan on okupeerida kaks kolmandikku või kolm neljandikku Ukrainast, sealhulgas ka Kiiev. Kui nad ei suuda Lääne-Ukrainat võtta, siis kas see ongi see, mis üldse Ukrainast järele jääb?  See on must stsenaarium, mis võib realiseeruda, sest me näeme, kuidas Venemaa toob värsked jõud peale, aga Ukrainal pole neid kusagilt võtta. Jah, on tuhandeid vabatahtlikke, kes on läinud Ukrainasse võitlema vabaduse ja demokraatia eest, kaasa arvatud välismaal elavad Ukraina mehed. Aga kas sellest piisab? Üks on selge, nad ei murra Ukraina kaitsetahet ja seda vaba vaimu, mis seal on. Aga kuna nad käituvad niivõrd barbaarselt, tapavad süütuid inimesi, naisi ja lapsi, hävitavad haiglaid. See mis seal toimub, on täiesti üle mõistuse, see on täiesti haige.

Kas ka Venemaa liider on haige, et laseb sellel juhtuda? Miks ta seda teeb?

Mulle tundub küll, et ta on haige. Nii psüühiliselt kui videote põhjal vaadates ka füüsiliselt. Võib olla , et ta tahab minna ajalukku kui mees, kes võttis kasvõi viimasel hetkel enda jaoks Ukraina tagasi ja läheb ajalukku kui maailmakorra muutja. Aga minu meelset läheb ta ajalukku hoopis võrväärselt Hitleriga. Need on kirjeldamatud kuriteod, mida praegu toime pannakse. Neid tegusid ei ole võimalik õigustada.

Miks ikkagi kostab maailmas ka neid hääli, mis on Putini poolt?

Siin mängivad isiklikud suhted, omakasu ja pidev ajude töötlemine. Näiteks maailmas tunnustatud dirigent Valeri  Gergijev  ja  tema kõrval Anna Netrebko, suur ooperisolist, nemad ei tahtnud astuda Putini vastu ja nõuda sõja ja barbaarsuste lõpetamist. See näitab kahjuks kuidas võib mõjuda inimestele Putin kui nende arvates tugev juht. Nad lihtsalt ei näe seda kurjust, mida on tehtud ja mida tehakse veelgi.

Netrebkot on Austriasse kolimise tõttu süüdistatud kodumaa reetmises, võibolla tahab ta niiviisi tõestada vastupidist?

Küsimus ongi selles, et välismaal, sealhulgas Eestis elavad venelased ei pea hukka mõistma mitte oma kodumaad ja vene rahvast, vaid seda kuritegelikku režiimi, mis seal valitseb. Ja kõige suurem kuritegu on selles, mida on neile pähe taotud üle kahekümne aasta, et Putin ongi Venemaa, et nende vahel ongi võrdusmärk. Ja kui sa oled Putini vastu ja tema kuritegude vastu, siis sa oled ka Venemaa vastu. Venemaal ja vene rahval on õigus paremale tulevikule. Neil on õigus elada euroopalike humaansete väärtuste järgi.

Putini režiim on pidavalt Ukrainat süüdistanud, ehkki nad okupeerisid Krimmi ja osa Ida-Ukrainast.

Me näeme, kuidas Putini režiim käitub nagu ehe bütsantslik riik, kes süüdistab teist poolt kõiges selles, mida ta ise teeb ja mida ta ise kavatseb toime panna. Alustagem sellest, et ta süüdistas Ukrainat sõja ettevalmistamises. No aga kes valmistas tegelikult ette sõda? Kes koondas piiril vägesid, tuues sinna peaaegu 200 000 sõdalast? Ja kes tingis teisele kallale? Fakt on, et Venemaa tungis Ukrainale kallale. Veel süüdistab Venemaa Ukrainat genotsiidi toimepanemises. Aga kus on siis see genotsiid, millest nad räägivad? Nad pole ühtegi tõendit esitanud. Nüüd me näeme genotsiidi, mida Putin paneb oma jõhkra sõjamasinaga toime Ukraina vastu. See on jah genotsiid. Ja juba mitmes genotsiid Ukraina vastu, kas mäletate holodomori? See kõik on õudne.

Ja siis räägitakse, et Ukraina rahvas on vennasrahvas. Ma ei saa aru, kuidas saab vennasrahvast niimoodi tappa? See lihtsalt ei mahu pähe! Ma ei tea, kui paljud venelased on šokis ega saa aru, mis toimub. Aga ikkagi ma ei mõista, mis nende peas toimub?

Kuskohalt tuleb siiski paljudel Vene inimestel viha ja alandatuse tunne?

Minu arvates tuleks vene inimestele ka Eestis öelda, et kui neile on peale külma sõja lõppu pähe taotud, et Venemaad on alandatud, siis mitte keegi pole Venemaad ega venelasi alandanud. Ajalugu andis hoopis neile suurepärase võimaluse asuda demokraatia teele. President Jeltsin oli see, kes selle võimaluse neile andis. Ja enne muidugi Gorbatšov samuti. Nad valisid Putini ja näevad nüüd, kuhu see on viinud. Venemaal pole teist võimlaust, kui pöörduda uuesti tagasi demokraatia juurde.

Ma saan aru, et venelased on traumeeritud Putini režiimist. Aga mõelgu selle trauma peale, mida nad praegu Ukraina rahvale põhjustavad. Kuidas nad saavad edaspidi olla vennasrahvad?

Oletame, et vallutataksegi Kiiev, mis saab edasi?

Ma ei mõista, kuidas nad mõtlevad seda rahvast , kelle nad on nii enda vastu pööranud, nüüd valitsema hakata?

Kui nad ka võtavad Kiievi ära ja panevad sinna mingi nukuvalitsuse, kas nad siis tõesti ususvad, et Ukraina rahvas hakkab nende nukuvalitsust kuulama? See ei ole võimalik. Viimane hetk on küll nüüd see sõda peatada enne kui see muutub veel koledamaks.

Kerkib küsimus, kas Putin mõtleb samale skeemile, nagu tehti Tšetšeenias? Sõideti sealt lihtsalt üle, hävitati Groznõi ja pandi bandiit Kadõrov seda maad valitsema. Ja tehti mafioosolik kokkulepe Putini ja Kadõrovi vahel ja nüüd oleks nagu kõik korras seal. Kas ta tõesti mõtleb sama skeemi järgi teha ka Ukrainas? Ma ei sus, et see oleks võimalik suure Ukraina puhul.

Venelastel on kaasas ka liikuvad krematooriumid. Miks?

Arvata võib, et nad põletavad nendes nii oma sõdureid kui nad ei jäta nende surnukehi lihtsalt teedele ja põldudele vedelema, nagu on ka olnud. Ja ilmselt võivad need seal põletada ka neid tsiviiliniemis, keda nad tapavad, et ei oleks jälgi. See on kõige suurem kuritegu, et hävitatakse ka kuritöö jäljed. Ei ole inimest, on ainult tuhk, ja pole ka kuritegu.

Aga kõik need kuriteod jõuavad siiski kord Haagi kohtusse. Kas Putin ja tema kaasosalised füüsiliselt süüpinki pannakse, seda ma ei tea, aga karistused kuritegude eest tuleb neile määrata.

Viimasel ajal räägitakse ka tuumarelva käiku laskmisest. Kui tõsiselt seda juttu peaks võtma?

Ma arvan, et Putin on selleks võimeline. Eriti kui tal ei õnnestu kallutada kogu mängu enda poolele ja ta näeb, et olukord libiseb tal käest ära, siis  läheb ta pöördesse ja meeleheites võib ta sellegi sammu teha. Ta ju mõtleb sellest. See ei olegi ainult teoreetiline küsimus. On viimane aeg anda ka NATO poolt väga tugevaid signaale, et kui Venemaa kasutab esimesena tuumarelva, siis saab ta ka tuumavastulöögi. Aga samas peab lääs ka ütlema, et isegi siis, kui Venemaa annab esimesena tuumalöögi, ei õnnestu tal sellega läänt hirmutada. Ta ei tule sellest võitajana välja. Ja Venemaa ka teab, milleni see viib. Siin on kaalul kogu inimkonna, sealhulgas Venemaa ja tema rahva ellujäämine. Seepärast tuleb kohe lõpetada igasugune tuumarelvaga ähvardamine ja isegi selle peale mõtlemine.

Kui Putini ümber on veel neid, kes pole kaotanud tervet mõistust ja inimlikkust, siis peavad nad ta viivitamatult peatama. Ainult nemad saavad seda praegu teha.

Kommentaarid (12)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

ei keegi
6. märts 2022 14:21
No see on ju selline retooriline küsimus ("Ma ei saa aru, kuidas saab vennasrahvast niimoodi tappa?"). Muidugi saab ta aru (et ebasõbraliku naabri demilitariseerimine on seotud Venemaa geopoliitilise huviga suurvõimude konkurentsis.). Nõnda et mingit põhjust lugupeetavat lolliks pidada pole. TEISEKS. Ega sõjalisi operatsioone isetegevuse korras ei tehta. Ehk kas siis ameerika rahvas läks Vietnami pikka sõtta oma algatusel? Ikka Kongress ja hr Johnson võtsid need otsused vastu - täpselt nagu nende analoogid Venemaal äsja. Isetegevuse korras kuhugi võõrriiki sõtta minek on sageli hoopis siseriiklikkult kuriteoks hääletatud. Rahvas tagantjärgi kas toetab või ei toeta neid avantüüre. Ameeriklastel näiteks sai lõpuks küllalt ja ja peale kümmet aastat tõi nende valitsuse oma väed sealt välja (viimane kopter USA Saigoni saatkonna katusel, üsna unustamatud kaadrid).
Minu Arvamus
6. märts 2022 10:31
Kaitseuuringute keskuse teadur Kalev Stoicescu: ma ei saa aru, kuidas saab vennasrahvast niimoodi tappa? Putin peab olema haige . . . * Kalev Stoicescu, tee oma pööning korda. See sõda ei ole rahvuste tasandil. "Moskva pisaraid ei usu". Moskaalid ajasid katsapid hohollide kallale, mitte vene rahvas. Iga tapetud Vene sõdur olevat Venemaa kangelane, iga vangi langenud, aga reetur ja isamaa vaenlane kogu oma suguvõsaga. Kõik ülejäänud olevat Ukraina enda kätetöö. Kui unustati Stalini aeg, siis tuli see uuesti sinna tagasi.
Minu Arvamus
6. märts 2022 10:42
Ja Putin on sündimise ajal peaga vastu põrandat kukkunud.
hagana
5. märts 2022 21:30
https://www.radiosvoboda.org/a/29208755.html Juudi rood Dmõtro Jaroši alluvuses. Україна-Ізраїль: від Жидівського куреня УГА і загонів «Хагани» – до Єврейської чоти УДА. Єврейська рота УДА (Україна) — Вікіпедія (wikipedia.org)
lugeja
5. märts 2022 20:14
101 - aastase endise prokuröri arvamus, kes osales ka nürnbergi tribunali töös. h ttps://24tv.ua/prokuror-nyurnberzkogo-tribunalu-vvazhaye-mozhlivim-uvyaznennya_n1892179 h ttps://en.wikipedia.org/wiki/Ben_Ferencz
Valetavad hästi
5. märts 2022 17:21
Pole arusaanud kumb valetab paremini: Putin v Lavrov?
Minu Arvamus
6. märts 2022 10:34
Valetavad nagu luuletusi tehes, valides riimi.
ei keegi
5. märts 2022 17:11
need mõnede riikide "mingisugused oma huvid", millele teadur viitab, tähendavad äraseletatult, et nad (Hiina ja India sealhulgas) põhimõtteliselt tunnustavad Venemaa võitlust säilitada end USA ja Hiina järel kolmanda suurriigina - tegemist on nende aktseptiga MULTIPOLAARSELE MAAILMALE
ei keegi
5. märts 2022 16:27
võiks tähele panna, et ka lugupeetav teadur näib juba vähemalt vaikivalt oletavat, et vasakkalda-Ukraina on läinud (Vene miinimum eesmärk täidetud)
Minu Arvamus
5. märts 2022 15:57
Putin tõmbas mäe otsas laviini liikuma, nüüd laseb selle eest slaalomit allamäge.
ei keegi
5. märts 2022 15:24
ega natsism marurahvuslusena (oma maast domineeriva riigi kuvandi loomine) ei peagi juudivastasust tähendama, see on täiesti VALE EELDUS; vastav kujutlus on levinud Hitleri Saksamaa näitel, kus see tõepoolest nõnda oli; seevastu fašist Mussolini juutide vastu mingit erilist vaenulikkust ei ilmutanud, tema kuulsast "Marsist Rooma" võttis "Viva Mussolini" karjudes osa ka 200 juuti; itaallasena nimetas ta Hitleri rassiteooriat omade ringis lihtsalt totraks
lisaja
5. märts 2022 12:49
Putin says he’s coming to “de-nazify” Ukraine. Ukraine, with the third-largest Jewish population in Europe and the fifth-largest in the world. Ukraine, with a Jewish President and formerly a Jewish Prime Minister. Ukraine – the only country that was once part of the Soviet Union that can make these claims. https://blogs.timesofisrael.com/today-ukraine-is-israel-we-implore-jews-across-the-world-to-come-to-our-aid/