"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Abel: enamus Eesti saadetud relvastusest on jõudnud Ukrainasse (0)
07. märts 2022
Foto: Scanpix

Kaitseministeeriumi kaitsevalmiduse asekantsler Lauri Abel märkis esmaspäeval, et enamus Eesti saadetud varustusest on jõudnud Ukrainasse ning on seal ka juba kasutuses. 

Abel tõdes, et julgeoleku olukord Eestis püsib suures plaanis muutumatuna ning jätkuvalt ei ähvarda Eestit sõjalise agressiooni oht, kuna Venemaa keskendub Ukraina suunale ja nende väed on seal. “Samuti on NATO kõrgendanud oma valmisolekut ka meie regioonis,” ütles Abel. 

Tema sõnul töötab Eesti julgeoleku vallas kahel suunal. Üks suund on Ukrainale abi andmine ning praegusks on enamus neile saadetud relvastusest ja laskemoonast ka kohale jõudnud, kus need saab kohe kasutusse võtta. Ühtlasi jätkab Eesti võimaluste otsimist saata Ukrainasse veelgi varustus, vahendab BNS.  

Teine suund on Abeli sõnul NATO kaitsehoiaku tugevdamine ehk NATO pühendumine idatiivale ning selles suunas teevad liitlased suuri pingutusi. Nii hakkab näiteks sellel nädalal saabuma Tapale Taani kontingent ehk mehhaniseeritud kompanii. “Sellel nädalal tuleb varustus ja tehnika, mida võib näha liikumas Paldiski ja Tapa vahel, ja järgmisel nädalal järgnevad ka sõdurid,” ütles Abel. 

Tema sõnul on seega NATO üksuste kohalolek Eestis suur – lisaks ka britid ja prantslased, samuti õhukomponent Ämaris ehk alates esmaspäevast brittide F-35 viienda põlvkonna hävitajad. Lisaks saab erinevate õppuste käigus näha Eesti õhuruumis veel liitlaste lennukeid, mis ei baseeru Ämaris. 

Abeli sõnul on NATO ja liitlaste ühtsus tugev ning arusaam, et pärast 24. veebruari, kui algas Ukraina sõda, ei ole maaim enam endine ning vaja on üle vaadata kõik, mis puudutab kaitsehoiakut. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.