"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Eesti ettevõtted pakuvad Ukraina põgenikele tööd (0)
08. märts 2022

Eestisse on juba saabunud üle kuue tuhande sõjapõgeniku Ukrainast. Peale peavarju leidmise on oluline leida neile ka töökoht. Hetkel on Eestis puudu ligi 10 000 vaba töökohta, mille täitmine oleks vajalik.

Töötukassa tööotsijate ja tööandjate teenuste osakonna juhataja Katrin Liivamets rääkis, et siia saabujatel võib olla positiivne mõju Eesti majandusele. “Eestis on pikalt tööjõupuudus olnud,” lausus ta. “Umbes 10 000 töökohta on sellised, mille täitmisega on tööandjad hädas. Selles ulatuses tööandjate vaates oleks nende saabumisel positiivne mõju.”

Praegu ei ole veel Töötukassal teada, mis taust või haridus on siia saabunud inimestel. See tekib siis, kui nad saavad ajutise kaitse direktiivi alusel elamisloa ja võimaluse ennast töötuna registreerida, mida loodetakse lähinädalatel saavutada. Seni ei saa aga kindel olla, kas nad saavad kõik vabad töökohad katta.

Töötukassa on loonud ukrainlastele mõeldes eraldi töövahenduse keskkonna, mis on lisaks eesti keelele ka inglise ja vene keeles. Üle 700 ettevõtte otsivad töötajaid nii kaubandus- kui turismisektorisse, aga ka tarkvaraarendusse. 

Selverisse on pöördunud kohalikud ukrainlased, kelle sugulased parasjagu põgenevad. Tööpõld on neile kaubanduses lai. “Toidu valmistamine, toidu lettidesse panemine, kauba sorteerimine, väljapanek, kõik sellised tegemised, mis vajavad asjade liigutamist-sorteerimist, lao poolel, kõik on tehtav sõltumata töötaja emakeelest,” selgitas Selveri kommunikatsioonijuht Rivo Veski.

Kuigi töötajatest huvitatud ettevõtteid on hetkel sadades, siis ootavad ka nemad seda, et sõjapõgenikud saaksid elamisloa ja selle alusel eestlastega võrdsetel tingimustel tööle asuda. Tööpakkumisi Ukrainast saabunutele leiab Töötukassa kodulehel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.