Tasub vaadata, et valitsus liiga ulatuslike riiklike kulutustega hinnatõusule lisahoogu ei anna. Kehtestades seeläbi justkui kogemata täiendavat “inflatsioonimaksu."

Madis Müller, Eesti Panga president
video Eesti loomakaitsja sisenes üksinda Ukraina sõjatsooni, et loomad päästa (0)
08. märts 2022

“Üks päästeoperatsiooni tiimi liige sõitis Ukrainasse Lvivi ja sisenes üksinda sõjakoldesse, et  tuua sealt loomad ära. See on erakordselt liigutav ja õige asi, mida praeguses olukorras teha selleks, et aidata neid loomi,” rääkis loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad tegevjuht Kristina Mering.

Meringu sõnul on keeruline, et kuna need koerad tulevad kolmandast riigist, mis ei ole Euroopa Liidu liikmesriik, peavad nad Eestis kohe minema karmi karantiini. „Suhtleme selles osas Põllumajandus-ja  Toiduametiga. Olukord on väga kriitiline,” lausus ta.

Loomakaitseorganisatsioon Nähtamatud Loomad saatis reedel kaks abibussi Ukraina piiri poole teele,  et päästa kohalikes varjupaikades olevad loomad. Teekond on olnud keeruline ja täis takistusi, kuid hetkel on esimene bussitäis koeri läbinud esimesed Euroopa Liidu veterinaarülevaatused. Täna jõuavad loomad Võrumaale karantiinipaikadesse.

Varjupaiga loomade jaoks muudab olukorra keerulisemaks see, et neile ei ole Euroopa Liit leevendanud liikumise nõudeid.  Küll aga kehtivad leevendused Ukrainast saabuvate põgenikega kaasas olevatele lemmikloomadele.  Kui lemmikloom on vaktsineerimata või ei oma dokumente, lubatakse nad siiski omanikuga koos riiki sisse.

Põllumajandus-ja Toiduameti looma tervise ja heaolu osakonna juhataja Olev Kalda sõnul võtavad nad arvesse kõik abinõud, et kaitsta ka siinseid inimesi, kasse ja koeri.

“Sõjapõgenikud tulevad ja ka mitmetel neist on kaasas ka lemmikloomad pereliikmetena, keda siis tuleb koju aidata,“ lausus ta. „Ja siis koostöös Euroopa Liidu liikmesriikidega on vastu võetud otsus, et jah, need tingimusi me leevendame. Muidugi võttes tarvitusele kõik abinõud selleks, et ikkagi ka oma inimesi ja koeri kasse kaitsta võimaliku ohu eest,” rõhutas Kalda.

Koduloomad, kes ei vasta nõuetele, isoleeritakse kuni vajalikud vaktsiinid ja tervisekontroll on tehtud.  Ka Tallinna Loomade Varjupaik on Ukrainast saabuvatele loomadele valmis abikäe osutama. Inimesed, kes on Ukrainast koos lemmikloomadega tulnud, saavad varjupaigast toiduabi, lemmikloomatarbeid ja  vajalikku nõu.

Varjupaikade MTÜ kommunikatsioonijuht Anni-Anete Mõisamaa sõnul on hetkel tegeletud juba kolme kassiga, kes abi vajasid.  “Üks neist siis vajas abi kliinikusse mineku näol, kuna pikk reis oli selja taga ja kassil olid ilmnenud tervisemured. Need  said  lahenduse ja kõik läks hästi . Kaks kassi, kes tulid ka hiljuti,  neil oli üheksapäevane reis Kiievist Tallinnasse ja nemad siis vajasid hoiukodu,” rääkis Mõisamaa.

Ukraina loomade varjupaigast päästetud loomadele hakatakse Eestis otsima uut turvalist kodu ning samuti ka neile kassidele koertele, kes tulid koos omanikuga kuid kelle omanik ühel või teisel põhjusel ei saa enam oma lemmikut ise pidada. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.