"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Tallinna loomaaed alustab toetuste kogumist Ukraina loomaaedade heaks (0)
16. märts 2022

Tallinna loomaaed on üks paljudest loomaaedadest maailmas, mis kogub toetusi sõjas kannatada saanud Ukraina loomaaedade töötajate ja loomade abistamiseks. Eestis elavate inimeste annetused edastatakse Tallinna loomaaia vahendusel täies mahus Euroopa Akvaariumite ja Loomaaedade Assotsiatsiooni (EAZA) päästeoperatsiooni kaudu Ukraina akvaariumitele ja loomaaedadele. Panustada saab kogu kriisi aja.  

Venemaa agressioon Ukrainas põhjustab jätkuvalt kannatusi inimestele, aga seal kõrval ka sõja hääletutele ohvritele – loomadele. Ukraina loomaaedadel ei ole selles inimeste maailma konfliktis mingit rolli, ometi on ka nemad sõjas rünnakute all. Kohe sissetungi alguses tabasid Feldman Ecoparki Harkivis mitu mürsku.

Edasised raketid kahjustasid erinevaid eksponaate, mille tulemusel osa loomi said haavata, osa surid ja osa põgenesid. Nikolajevi loomaaias maandusid pommid jääkarude ja tiigrite aedikute lähedale. Pealinna Kiievi loomaial on osa loomadest õnnestunud viia varjenditesse ning ligikaudu 50 töötajat on koos pereliikmetega kolinud loomaaeda, et ööpäevaringselt stressis loomi rahustada ja neid sõjas mitte hüljata. Loomaaedadele on sealjuures abiks ka kohalikud elanikud, kuid Feldman Ecopark on juba teatanud ka kahe loomi toitma tulnud vabatahtliku mahalaskmisest vene sõdurite poolt.

Selleks, et Ukraina loomaaedade töötajad saaksid sõjakaoses keskenduda vahetule olukorrale, on neile abiks teiste riikide loomaaiad, kes aitavad, kui võimalik, ohustatud loomi sõjapiirkondadest evakueerida ning annetusi koguda.

„Pommirahe all ole ühelgi loomaaial aega, et hakata ellujäämise ja paanikas loomade rahustamise kõrval koordineerima veel toetuste kogumist,” sõnas loomaaia direktor Tiit Maran.

“Olgugi, et humanitaarkatastroofis vajatakse abi igal pool, seisame Euroopa Akvaariumite ja Loomaaedade Assotsiatsiooni liikmena ühes teiste loomaaedadega just Ukraina loomaaedade töötajate ning nende stressis hoolealuste aitamise eest. Kutsume üles ka Eestis elavaid inimesi Tallinna loomaaia kaudu Ukraina loomaaedade loomi ja töötajaid sõjakatastroofi ajal toetama. Teie annetused edastatakse täies mahus Ukraina loomaaedadele ning iga panus võetakse vastu suure tänuga.“

Ukraina loomaaedade heaks saab Tallinna loomaaia vahendusel annetada Tallinna linna e-teenuste lehelAnnetus Ukraina loomaaedadele

Kiievi loomaaiast päästetud karud Aska ja Popeye Lvivi ligidal asuvas loomade varjupaigas. Foto: Scanpix

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.