"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
uuring 82 protsenti eestimaalastest toetab sõjapõgenike vastuvõtmist (2)
17. märts 2022
Sõjapõgenikud Ukraina-Rumeenia piiril Sireti piiripunktis. Foto: Scanpix

Kantar Emori poolt märtsi keskel läbi viidud uuring näitab, et Eesti elanikkond toetab ülekaalukalt nii Ukraina valitsuse rahalist toetamist kui ka Ukraina sõjapõgenike vastuvõtmist. 

Ukraina sõjapõgenike vastuvõtmist toetab 82 protsenti eestimaalastest,  vastu on 14 protsenti inimestest. Põgenike vastuvõtmise poolt on tervelt 93 protsenti eestlastest, muust rahvusest inimeste seas on toetus vastuvõtmisele madalam ehk 60 protsenti, vahendab BNS.

Kõrge on toetus ka Ukraina valitsuse aitamisele rahalise abi ning relvastuse näol — seda toetab 72 protsenti inimestest. Muust rahvusest elanikud aga toetavad sellist abi tunduvalt vähem, 34 protsenti toetab Ukraina valitsuse rahalist ning 29 protsenti relvastusega abistamist. 

Kantar Emori uuringueksperdi Anna Karolini sõnul peegeldavad uuringutulemused eestimaalaste tugevat solidaarsustunnet ukrainlastega. „Nagu näeb heldest annetuskäitumisest, on eestimaalased valmis Ukraina sõjapõgenikke üle Eesti vastu võtma ning peavad õigeks ka Ukraina valitsuse toetamist nii rahalise abi kui ka relvastusega. Toetus on kõikides ühiskonnagruppides peale rahvuse üldjoontes sarnane, põgenike vastuvõtmist toetavad teistest veidi enam vanemas eas, üle 75-aastased inimesed,“ kommenteeris Karolin.

„Muust rahvusest inimeste reaktsioon on vastuolulisem, kuigi põgenike vastuvõtmist toetab üle poole muust rahvusest elanikke. Muu toetuse koha pealt ei soovita aga sõjas kindlat poolt võtta ja eks ka Eestis elavate erinevate rahvusgruppide seas võivad seisukohad omakorda veel erineda,“ selgitas Karolin.

Märtsikuises küsitluslaines osales 1282 Eesti elanikku vanuses 15–84 eluaastat.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

võrdleja
18. märts 2022 18:44
https://www.youtube.com/watch?v=-odCatm8w4o Solovjovi eri. Aastaid tagasi rääkis hoopis teist juttu.
olukord
17. märts 2022 18:55
https://epl.delfi.ee/artikkel/96184565/maarika-maripuu-venekeelsed-koolipoisid-on-z-i-juba-juustesse-loiganud-fuusilised-kokkuporked-on-vaid-aja-kusimus