"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Majandust aitaksid "voolavad" maksud (1)
21. märts 2022
Foto: Pixabay

Eesti Panga ökonomist Peeter Luikmel märkis Postimehe saates, et võiks kaaluda nn paindlikke või “voolavaid” makse. Kui nafta hind tõuseb kõrgustesse, tuleks kütuselt võetavaid makse alandada ja langemisel vastupidi. See aitaks turgu stabiliseerida. Sama puudutab praegu ka elektri hinda, mis on ootamatult kõikuvaks muutunud.

Ummiku-laadsed olukorrad Tallinna tänavatel näitavad, et vaatamata vahepeal kahe euroni tõusnud kütusehinnale pole sõite oluliselt vähendatud. Paistab, et rahval ja ettevõtetel raha jätkub. Teisalt jõuab nafta kõrge hind kõikide kaupade hindadesse ning praegune kriis lööb ikkagi valusasti paljusid majandusharusid – alates ehitusest ja lõpetades toidu tootmisega. Seetõttu võiks maksude astmelisuse sisse seada laiemalt kui vaid kütuseaktsiis.

Eeskuju võiks võtta kasvõi Saksamaast, kus kehtis 2020. a teisest poolest pandeemia tõttu madalam käibemaks, 19% asemel 16%. Niipea kui tekib mingi eriolukord või kriis, võiks riigil olla maksude langetuse näol varuks tööriistakast, kuidas olukorda majanduses parandada. Kui tulevad paremad ajad, saaks asja jällegi tõusu suunas korrigeerida. Ilmselt oleks ka inimestel taolisest “voolavast” maksupoliitikast lihtsam aru saada, kui lihtsalt ühele kohale tardunud süsteemist, mis kriisi ajal majandust pärsib.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Minu Arvamus
1. apr. 2022 15:19
Tallinna tänavatel näitavad, et vaatamata vahepeal kahe euroni tõusnud kütusehinnale pole sõite oluliselt vähendatud. Paistab, et rahval ja ettevõtetel raha jätkub. Kui leiva hind tõuseb viie euroni leivapätsi eest ja söömine pole vähenenud, näitab see, et rahval raha jätkub :)