"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Täna algab mürgistusennetusnädal (0)
21. märts 2022
Foto: Pixabay

„Mürgistused on õnnetused, mida on võimalik ette näha ja seega ennetada. Sel aastal keskendume mürgistusennetusnädalal eakaid kimbutavatele mürgistustele. Eelmisel aastal oli eakatega seotud mürgistusnõustamistest 54% seotud ravimite, kemikaalide või pakendite segiajamisega ning 39% juhtudest unustati, et ravim oli juba võetud ning seda manustati teist või kolmandat korda. Need mürgistused on õigete harjumuste abil välditavad,“ ütles Terviseameti Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

21.-25. märtsil on mürgistusennetusnädal, millega pööratakse tähelepanu enamlevinud mürgistusohtudele ja antakse soovitusi nende vältimiseks. Kõik mürgitused on ennetatavad ja ennetusnädalal jagavad selleks soovitusi Mürgistusteabekeskuse spetsialistid. Täna algab mürgistusennetusnädal

2021. aastal tehti mürgistusinfoliinile üle 3000 kõne. Võrreldes varasema aastaga on kõnede arv pisut vähenenud ja seda eelkõige väikelastega seotud mürgistuste vähenemise tõttu. „Mürgistusennetusnädalad aitavad teadlikkust tõsta ja mürgistusi ennetada. Eelmisel aasta märtsis keskendusime väikelaste ja eriti alla 1-aastaste laste mürgistustele. Statistika näitab, et ülejäänud aasta jooksul vähenes alla 1-aastastega juhtunud mürgistuste arv pea poole võrra ja vähenemine oli ka teistes eelkooliealiste laste vanusegruppides,“ selgitas Terviseameti Mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.

Eestis juhtub aastas umbes 5300 mürgistusõnnetust, kus kannatanu pöördub haiglasse. Osad neist juhtumitest ei vaja tegelikult haiglaravi, vaid piisab kodusest ravist mürgistusinfoliini 16662 spetsialisti nõuande järgi. Ligi 90% mürgistusinfoliinil nõustatud õnnetustest juhtub kodudes.

Eestis tegutseb ööpäevaringne mürgistusinfoliin 16662, kust saab alati abi küsida, kui mürgistus on juhtunud või kahtlustatakse selle toimumist. Telefoniliinile helistamine on anonüümne ja kohaliku kõne hinnaga (välisriigist helistades +372 794 3794).

„Mürgistusinfoliinile võib helistada mistahes mürgistusjuhtumi või selle kahtluse korral. Olgu see seotud kodukeemia, taimekaitsevahendite, väetiste, putuka- ja näriliste tõrjevahendite, kosmeetika, loodustoodete, ravimite, narkootiliste ainete, seente, taimede, marjade, mürgiste loomade hammustuste, mürkgaaside, alkoholi või reisidel tekkinud mürgistustega,“ julgustas Mare Oder infoliini kasutama.

Mürgistusennetusnädal toimub igal aastal märtsi kolmandal nädalal ja sellega tähistatakse maailma esimese mürgistusteabekeskuse käivitamist Ameerikas 1961. aastal. Mürgistusennetusnädala ellu kutsumise eesmärk on tõsta inimeste teadlikkust mürgistustest, vähendada mürgistuste arvu ning arendada ennetustegevust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.