"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Tallinna Kunstihoone avab enne peahoone ehitustöid mängulise suurnäituse (0)
22. märts 2022

Enne hoone põhjalikku remonti kutsub Tallinna Kunstihoone viimane näitus „Me käime korraks ära, teie mängige!“ külastajad lustlikult kaasa haaravale näitusele, mis toob kokku Eesti kunsti eri põlvkonnad.

Vaata galeriid (32)

„Tallinna Kunstihoone kolib remondi ajaks Vabaduse väljakult Lasnamäele. Mõtlesime, et viimane näitus enne äraminekut võiks olla rõõmus „Jällenägemiseni!“, mis on öeldud nagu mänguväljakul lastele või sõpradele trehvamise järel lahku minnes. Seepärast jätkub näitusepealkiri „Me käime korraks ära“ teise lausepoolega „teie mängige“! Ükskõik kui hull ka poleks maailm su ümber, sinu laps ja laps sinus peavad mängida saama, muidu nad ei kasva,“ ütleb näituse kuraator Tamara Luuk.

Luuk selgitas, et näitus on mõeldud tavakodaniku jaoks täpselt sama palju nagu kunstiinimeste jaoks, võib-olla isegi rohkem. Ta lisas, et siin ei ole mingit hirmsat kuraatori kontseptsiooni või ka keerulist struktuuri – kõik on peo peal. 

Marko Mäetamme südamed

Näituse kuraator tõstab esile kõiki kunstnikuid, kuid jääb pikemalt peatuma Marko Mäetamme südamete juures. “Marko Mäetamm, kes viskab kogu aeg villast perekondlike suhetega ja mõrvamõtetega ning peidetud kirgedega on siin teinud sarja 16-st akrüülmaalist paberil, mille nimi on armastusluule,” ütles Luuk. 

Tallinna Kunstihoone kolib oma praeguselt asukohalt Vabaduse väljakul kapitaalremondi ajaks Lasnamäele. Lindakivi keskuse taha kerkib galerii paviljon, mis Kunstihoone näitusi seal võõrustama hakkab. Töötajate tunded on aga kahetised seoses kolimisega. 

Kunstihoone juhi  Paul Aguraiuja sõnul on loomulikult kahju lahkuda majast, kus on juba 88 aastat tegutsetud. „Aga rõõm on selle eest väga suur ehk see vana ajalooline maja saab lõpuks korda,” lausus ta. “Kui me siia kahe aasta pärast tagasi kolime – ma usun see saab olema imeline.“ 

Aguraiuja selgitas, et vana maja sisse rajatakse väga väärikalt, tagasihoidlikult täiesti kaasaegsed lahendused. „Praegu on  Kunstihoones osa küttesüsteemist aastast 1934, siin ei ole ventilatsiooni, see maja vajub ja laguneb niimoodi, et ilma selle remondita ei saaks varsti enam siin tegutseda. Aga kui nüüd kõik saab tehtud aastal 2024, avame täiesti uue kaasaegse ruumi, kus saab olema lihtsam kunstnikel, külastajatel ja ka meil neid näitusi korraldada.“ 

Seega on publikul ees viimase külastused näitusemajja sellisel kujul nagu see Tallinna südamesse 1934.aastal kerkis. 

Mängimise ilu märkamine

Kui teil on kodus laps, pühendate talle suure osa oma elust. Juhtute aga olema kunstnik, libiseb laps teie loomingusse igal võimalikul viisil: kaasloojana oma fantaasiaid teie kätte usaldades või teie eneste hellust ja õrnust sublimeerides. Aga mitte ainult. Mängulusti leidub valdavalt tõsisevõitu Eesti kunstis mitte ainult kunstiteoste temaatikas, vaid ka nende ülesehituses ja arenduses, joonte, värvide ja mahtude kulgemises. Kunstniku idees, millele vaataja lisab oma kogemuse, sest on väga oluline, et kunstisõbra valmidus kaasa mängida oleks kohal. Alles siis võime öelda koos Raul Meelega, selle näituse auväärseima ja ühe vanema kunstnikuga, et „mängimise ilu märkamises peitub igavese elu eeldus“. Rõõmsat jällenägemist oodates mängime viimase partii meie vanas heas Kunstihoones ja ootame teid Lindakivi paviljonis Lasnamäel. Palun mängige edasi! Me käime korraks ära.
 
Osalevad kunstnikud Art Allmägi, Dénes Farkas & Neeme Külm, Edith Karlson, Jass Kaselaan, Alice Kask, Kaarel Kurismaa, August Künnapu, Camille Laurelli, Kris Lemsalu, Raul Meel, Marko Mäetamm, Robin Nõgisto, Kaido Ole, Villu Plink & Silja Saarepuu, Mark Raidpere, Taave Tuutma, Maria-Kristiina Ulas. Näituse kujundaja on Neeme Külm.

Näitust „Me käime korraks ära, teie mängige!“ saab vaadata 5. juunini 2022.

Tallinna Kunstihoone (Vabaduse väljak 8, Tallinn) on avatud kolmapäevast pühapäevani kell 11–18, sissepääs 4 €/8 €/12 €.
SA Kunstihoone on kaasaegse kunsti asutus, mille näituseprogrammi näeb kolmes galeriis Tallinna keskväljakul: Tallinna Kunstihoones ning samas lähedal asuvates Linnagaleriis ja Kunstihoone galeriis. Tallinna Kunstihoone näitusi installeerib Valge Kuup.

www.kunstihoone.ee
www.facebook.com/TallinnaKunstihoone/
www.instagram.com/tallinnarthall/

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.