"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ajakirjanikud Vene kolleegidele: lahkuge silmakirjalikkuse karusellilt (0)
23. märts 2022
Foto: Pixabay

Balti riikide, Poola ja Valgevene ajakirjanike organisatsioonide juhid tegid kolmapäeval avaliku pöördumise sõjapropagandat tegevatele Venemaa ajakirjanikele ning nende organisatsioonidele, kes edastavad Venemaa ametlikku propagandat sõjast Ukrainas.

“Olete palju aastaid ignoreerinud ajakirjanduse olulist põhimõtet – informatsiooni kontrollimist. Te edastate Kremli valet ja võimendate seda, korraldades pikki pseudoarutelusid, lubamata seal ainsatki eriarvamust,” öeldakse kirjas.

“Te esitate lõpliku tõena valitsust toetavate kõneisikute mõttetusi ja mõnikord isegi purjuspäi kõneldut. Nüüd on teie kätel Ukraina laste ja vanurite veri ning Venemaa sõgestunud sõdurite sandistatud saatused.”

Pöördumises kutsutakse ajakirjanikke üles avaldama fakte või vähemalt loobuma Kremli kontrollitud teabe edastamisest, vahendab BNS.

“Lahkuge sellelt silmakirjalikkuse, mõttetuse ja pettuse hullumeelselt karusellilt!” öeldakse üleskutses.

“Püüame selle avaliku kirjaga koputada Venemaa riigi kontrollitava meedia töötajate südametunnistusele ja meenutada neile, et nad ei tegutse vaakumis ega ainult oma ülemuste ning auditooriumi silme all, vaid nende tegusid ja sõnu märgatakse ka mujal,” ütles Eesti Ajakirjanike Liidu esimees Helle Tiikmaa. “Mõni häbitundev ajakirjanik on juba Venemaa propagandakanalitest lahkunud. Ehk suudab see kiri jõuda veel mõneni ja äratada neis päris ajakirjaniku,” lisas ta.

Kirjale kirjutasid alla EAL-i esimees Helle Tiikmaa, Leedu Ajakirjanike Liidu esimees Dainius Radzevičius, Läti Ajakirjanike Assotsiatsiooni  juhatuse esimees Ilja Kozins, Läti Ajakirjanike Liidu juhatuse liige Imants Liepiņš, Poola Ajakirjanike Assotsiatsiooni esimees Krzysztof Skowroński, Valgevene Ajakirjanike Assotsiatsiooni esimees Andrei Bastunets ja Meedia Dialoogi projekti Saksamaa esindaja, Saksamaa Kodanikuajakirjanduse Liidu esimees Wolfgang Ressmann. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.