"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ANALÜÜTIK Ukraina sõda toob puidu- ja põllumeestele väetisepuuduse (1)
27. märts 2022
kaubandus.ee

„Tarbija peab arvestama käesoleval aastal kiire hinnatõusuga praktiliselt kõikides kaubarühmades. Gaasi hinnatõus ja tekkiv defitsiit hakkab tugevalt mõjutama näiteks toiduaine tootmist,“ lausus LHV panga majandusanalüütik Kristo Aab.

Analüütiku sõnul kannatavad rängalt kõik, kes vajavad Venemaa loodusvarasid. „Eesti, nagu teisedki Euroopa riigid Vene maa- ja loodusvaradest,“ lausus ta. „Tuntav mõju meie majandusele tuleb nii läbi metalli- kui puiduimpordi lõppemise. Põllumehi hakkab vaevama väetise puudus, sest koguni kaks kolmandikku Eestis kasutatavatest mineraalväetistest on tulnud seni Venemaalt.“

Kõige rohkem aga mõjutavad hindu gaas ja nafta. „Suurim on siiski sõltuvus Vene gaasist ja naftapõhistest toodetest, mida on keerulisem asendada teiste riikide toodanguga,“ nentis analüütik. „Gaasi hinnatõus ja võimalik tekkiv defitsiit hakkab tavalise kodutarbija kõrval tugevalt mõjutama toiduainetööstust, kus kasutatakse ligikaudu kümnendik riiki imporditud gaasist.“

Seevastu mootoribensiini impordis on meie sõltuvus Venemaast praktiliselt olematu, kinnitas analüütik. „Erandiks on siin ainult diisel ja ka õlid, sest märkimisväärne kogus diislikütust ja erinevaid naftapõhiseid õlisid on sisse toodud Venemaalt,“ ütles ta.

Sõda on muutmas ka Euroopa riikide majandussuhteid ja tarneahelaid. Eriti puudutab see riike, millel on tihedamad majandussidemed Venemaa ja Valgevenega. „Õnneks on Eesti ja Venemaa majanduse omavahelised seosed aastatega vähenenud,“ lausus ta. „Eksport Venemaale moodustab hinnanguliselt kokku vaid 2% Eesti SKP-st ja selle kadumine ning asendamine ei ole Eesti jaoks tervikuna väga suur probleem. Negatiivne mõju jääb pigem ettevõtete tasemele, mitte ei laiene tegevusaladele ega kogu majandustegevusele. Võib arvata, et mõne kuu või kvartali möödudes suudetakse suurem osa tarneahelatest ümber kujundada ning leitakse uued partnerid.“

Aab lisas siiski, et negatiivne on uute partnerite leidmisel hinnatõus. „Tõsi on  see, et tarbija peab arvestama käesoleval aastal kiire hinnatõusuga praktiliselt kõikides kaubarühmades,“ märkis ta. „Täpseid prognoose on täna veel vara teha, selleks on vaja ära oodata sõja lõpplahendus. Loodetavasti jõuab see peagi kätte ja ettevõtjad saavad taas hakata tegema pikemaajalisi plaane.“

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Rohkem kive!
27. märts 2022 11:31
Peatselt saabuvas asfaldipuuduses tuleks juba täna hakata teedeehituse tarbeks munakive varuma! Pealegi on munakivid sõja korral tänavalahingutes teretulnud abivahend kui padrunid peaksid kogemata otsa saama! Ja transpordis tasuks jällegi taas rohkem hobustele tähelepanu pöörama hakata, mis lahendaks ühtlasi ka väetisteprobleemi! Ja kui hobuseid kohe korraga niipalju võtta pole võib kasutada lisaks ka eesleid!