"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Suitsukonid on suuremaid mereprügi tekitajaid Läänemeres (1)
01. aprill 2022

Äravisatud suitsukoni on terves maailmas prügiliik number üks. Loodusesse sattununa mürgitab suitsukoni tervet ökosüsteemi. Kaks aastat tagasi alanud kampaania “Meri algab siit” tuleb taas, et võidelda maha visatud suitsukonide vastu.

“Meri algab siit” märgistused kaevuluukidel tuletavad meelde, et kuni koni tänavale visata, jõuab see esimese vihmaveega läbi kaevuluukide otse Läänemerre.

“Suitsukoni mürgitab meie kõigi tervist,” ütles “Meri algab siit” kampaania eestvedaja Andre Pichen. “Kui koni läheb maha, siis ta mürgitab mullas olevat elu, baktereid, taimi. Kui mullas ei ole baktereid ega taimi, oleme haiged ka meie. Tihtilugu lähevad sigaretikonid sadeveega merre. Kõiksugu pestitsiidid, millega on tubakat pritsitud, kõik need kemikaalid, mis suitsetamisega esile tulevad, mürgitavad veekeskkonda ja jõuavad ringiga tagasi meie toidulauale.”

Arvutused näitavad, et ühest konist piisab 1000 liitri vee mürgitamiseks. Eestis tervikuna jõuab aga maha umbes miljard suitsukoni aastas. Tallinnas on suitsukonid suuremaid mereprügi tekitajaid Läänemeres.

“Me siin paar aastat tagasi viisime Tallinnas läbi uuringu, kus me uurisime vooluveekogusid ja ka analüüsisime, palju seal prügi on ja tuli välja, et sadeveesüsteemist ja kanalisatsioonist, kõigest sellest, mis uhutakse merre, sellest umbes pool on suitsukonid,” nentis Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskuse vanemekspert Harri Moora. 

Pichen teab ära mainida ka piirkonnad, kus suitsukonide hulk on Tallinnas kõige suurem. “Balti jaam suunaga Kopli suunas, suunaga Lasnamäe suunas, kus on palju inimesi, kus on palju inimesi, kes ei tunne end osana ühiskonnast, kus on valulävi suurem, seal on ka reostus suurem,” rääkis Pichen.

Kaks aastat tagasi märgistati algatuse “Meri algab siit” kirjaga Tallinnas 250 kaevuluuki, nüüd oodatakse uusi mõtteid, kuhu kollane märk maha panna. “Me palume Tallinna elanikel märkida üles “Meri algab siit” kodulehel üles kohad, kuhu võiks teha kaevuluugi märgistuse, siis me teeme kollased sildi veel 250 koha peale, värskendame eelmise kampaania märgistusi ja ühtteist teeme veel,” lisas Pichen. 

Oluline on mainida, et suitsukoni koht on prügikastis!

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

neh
1. apr. 2022 10:23
Sõjas tekkinud prügi kõrval köömes