"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Psühhiaater Meie kõigi käitumisest oleneb, et sõjatraumad vähem häirivad oleksid (0)
03. aprill 2022
Pealinn

Kui ühe inimese käes on küünlalt leek kustunud, siis teine saab oma küünlaleegist selle süüdata taas. Andes teisele me võidame ka ise – siis on juba kaks tuld ja kaks soojust! leiab psühhiaater Jüri Ennet.

Enneti sõnul läbib traumaatiline stress kõiki kihte.

„Kui tavaliselt võib post-traumaatilise  stressihäire põhjustada näiteks põleng või autoavarii, siis Ukrainas on terved linnad maatasa tehtud nagu Kartaagos. Haigeid ja valulikke kohti on sõjapõgenikel nii hingelisel, psüühilisel, kehalisel kui sotsiaalsel tasandil,“ ütles Ennet. „Esimesena kogetakse pinget ja stressi, juhtunut peetakse ahastuses pigem halvaks unenäoks. Järgmisena avaldub pinge juba psüühika tasandil – varasemad psüühikahäired aktiveeruvad või tekkivad uued. Edasi liiguvad pinged saja kahe protsendilise tõenäosusega somaatilisele ehk kehalisele tasandile. Esmalt annab siingi ennekõike tunda kehaliselt kõige nõrgem koht. Meie kõigi käitumisest oleneb, et sõjatraumad vähem häirivad oleksid.“

Ennekõike on oluline anda põgenikele selgeid juhiseid ja säilitada optimistlikku meelt, nii tekib sotsiaalsel tasandil traumasid vähem.

„Kui põgenik tahab ise oma valust rääkida, olgem head ja mõistvad kuulajad. Sihilikult sõjahaavadest rääkima õhutada pole eriti teraapiline. Sõjapõgenikega on tähtis suhelda positiivselt ja anda selgust, et lahendid argimuredele on olemas,“ rääkis Ennet. „Teadmatus olmemurede lahendamisel, sotsiaalabi võimalustest või ka koolikoha taotlemisest on kaunis halb. Eelistada tuleb kindlat optimistlikku kõneviisi ja anda selgelt teada, mida meie põgeniku heaks teha saame. Kui ühe inimese käes on küünlalt leek kustunud, siis teine saab oma küünlaleegist selle süüdata taas. Andes teisele me võidame ka ise – siis on juba kaks tuld ja kaks soojust!“

Samuti saame hoolitseda selle eest, et meil siin kodurahu valitseks, nii peres kui riigis.

„Ja järgida reeglit, et alkoholiga depressiooni ei võida!“ lisas Ennet ja tuletas meelde, et anda saame ikka seda, mis meil on. <Peame jälgima ka kohaliku rahva tööhõivet ja toimetuleku võimalusi. Praegune olukord mõjutab meid kõiki!“

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.