"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TalTechi esimesel tehnikaolümpiaadil osales 14 kooli Tallinnast ja Harjumaalt (0)
05. aprill 2022
Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Kui esimese tehnikaolümpiaadi võitis Marten Rannut Tallinna Reaalkoolist, siis teisest viienda kohani olid parimad Gustav Adolfi Gümnaasiumi õpilased Anna Milena Linder, Marten Mehide, Leana Jete Korb ja Rasmus Talts.

Veebruaris võistlesid esimesel TalTechi tehnikaolümpiaadil kokku 61 gümnasisti 21 koolist üle kogu Eesti.

Ülesannete lahendamisel tuli siduda teooriateadmised eluliste insenertehniliste probleemidega.

Näiteks tuli õpilastel välja selgitada, milline elektriauto ratta diameeter ja milline mootor oleksid koos kõige efektiivsemad linnasõiduks kiirusel 50 km/h. Samuti tuli välja arvutada erinevaid nakatumisindikaatorid, et spetsiaalne seade saaks ruumi süsihappegaasi taseme põhjal määrata viirushaigusesse nakatumise tõenäosust. Polümeeri makromolekulide ülesandes tuli välja selgitada pakkekile tugevus, kui on teada materjali keskmine polümerisatsiooniaste, kuid puuduvad andmed selle tugevuse kohta.

Labürindi tarvis tuli õpilastel programmeerida robot, kes etteantud trajektooril sõidab iseseisvalt stardist labürindi keskele. Hammasülekande ülesandes tuli lahendada ajaloolise luku mõistatus. Nimelt tuli Notre Dame’i põlengu järgsetel koristustöödel rusude alt välja iidne mehaaniline lukk. Kolm hammasratast oli põranda külge kinnitatud ning luku kõrval oli kast, kus oli veel kuus hammasratast.

Põrandasse oli iga kindla vahemaa tagant puuritud avad, mis olid täpselt kastis olevate hammasrataste telgede diameetriga. Õpilastel tuli paigutada hammasrattad nii, et lukk avaneks. Polümeeride määramise eksperimendis tuli tiheduse põhjal kindlaks määrata, millistest polümeeridest on etteantud graanulid valmistatud ja määrata võimalikult täpselt polüstüreeni tihedus.

Tehnikaülikool kutsub üles tutvuma olümpiaadi ülesannetega ning ennastki proovile panna oma kodulehel https://taltech.ee/tehnikaolumpiaad

Olümpiaadi korraldasid Tallinna Tehnikaülikooli eksami- ja olümpiaadikool ning inseneriteaduskond.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.