"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Petturid nuputavad uusi skeeme (1)
02. mai 2022
Foto: Pixabay

Politsei statistika näitab, et tänavu esimesel kolmel kuul oli kahjuga lõppenud kelmusjuhtumeid neli korda vähem kui eelmise aasta neljandas kvartalis. Siiski kadus tänavu esimese kolme kuuga inimeste kontodelt ümmarguselt 400 000 eurot. Luminori panga pettuste tõkestamise spetsialist Veiko Kiik on öelnud, et see võib olla vaid vaikus enne tormi.

Tõenäoliselt mängib siin rolli kriis ja sõda, miks telefonikelmid jm petised on justkui maha rahunenud. Kuid samamoodi oli see ka koroonakriisi alguses, kui kuritegevus siiski loetud nädalate või kuudega uue olukorraga kohanes ja petturid uute trikkidega turule tulid. Kiige tähelepanekutele võiks veel lisada, et ilmselt on ainult aja küsimus, mil petturite ridu hakkavad täiendama kõikvõimalikul viisil Ukrainale abi küsijad.

Nii oli see ka koroonakriisi ajal, kui nö ajakohastuti – siis hakati näiteks pakkuma imeravimeid ja kodude desinfitseerimist. Seni pole võltsabiküsijatest teateid tulnud, kuid valvsusel ei maksa lasta uinuda ning kui näiteks mõne mittetulundusühingu esindaja helistab, peaks püüdma internetist tausta kontrollida. Ilmselt tegelevad kelmid ka uute investeerimisskeemide väljamõtlemisega.
Ei imestaks, kui edaspidi pakutaks “soodsaid” sõjatööstuse aktsiaid. Eesti Pangaliidu poolt mullu suvel Norstatilt tellitud uuringust selgus, et pangandus- või investeerimiskelmustega on üldse kokku puutunud ligi veerand Eesti elanikest.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Arvaja
2. mai 2022 13:29
Kas nüüd lollidelt ilmtingamata nende raha ära võtta tuleb jäägu igaühe enda otsustada, mina isiklikult seda laialt levinud seisukohta ei toeta aga seda peab küll ütlema, et lolle lisandub meil viimasel ajal juba sellise kiirusega, et paratamatult jääb mulje nagu oleks see otseselt kellegi huvides, kes neid siis kõikvõimalikke ajupesu võtteid ära kasutades lausa tuhandete viisi iga päev juurde produtseerib ja nii kogu riiki ning rahvast kiirkorras otse peatselt puhkevasse põrgutulle suunates mille kõrval kõik tavapetturid ja posijad lausa inglitena tunduvad.