"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video ja fotod Tõnismäel tuli välja viikingiaegne laagriplats (2)
03. mai 2022

Tõnismäel avastati ehitustööde käigus vanad viikingiaegsed tulekolded. See leiukoht on arheoloogide poolt tunnistatud enneolematuks leiuks ja tulekolded annavad tunnistust vanast laagrikohast. See oli ühtlasi esimene viikingiaegne leid Tallinnas. Arheoloogid avastasid, et sealsamas Tõnismäel oli vähemalt kuus tuhat aastat tagasi olnud ranna-ala.

Pärnu maanteel on juba 2016. aastast käinud arheoloogilised väljakaevamised. Kokku on uuritud ligi 5000 ruutmeetrit ala. Nüüd avastati neli viikingiaegset tuleaset.

Vaata galeriid (19)

“Me oleme leidnud sellise võimaliku ajutise laagripaiga, erinevad tuleasemed, kus on siis midagi tehtud-toimetatud ja need näivad moodustavat sellise sõõri või poolringi. Aga kes need inimesed täpsemalt olid, loodame, et edasised uuringud annavad vastuse,” rääkis arheoloog Rivo Bernotas, “Teame, et kuskil aastal umbes niimoodi 600-500 enne Kristust on siin inimesed toimetanud ja siis tekib leiumaterjalis paus. Ehk siis meil oli see I aastatuhat enne Kristust ja siis järgmised leiud tulevad justkui alles keskajal.”

Äsjane arheoloogiline leid täidab suure ajalise tühiku. Selliseid viikingiaegseid kinnismuistiseid pole Tallinnas varem avastatud. Läbiuuritud ala muutub suurenedes järjest põnevamaks. Siin Kosmose kino taga oli vähemalt 6000 aastat tagasi mererand, seda on väljakaevamised näidanud.

Viikingiaegseid irdleide on ka varem välja tulnud, aga selliseid kinnismuistiseid nagu äsja leitud tuleasemed ei ole Tallinnas varem leitud. Leiud lähevad Tallinna Ülikooli arheoloogiakogusse. Siit omakorda leiavad need tee ka Tallinna muuseumidesse.

“Deponeeritaksegi siis teatud ajaks teise asutusse, reeglina on need teised asutused siis muuseumid, kas siis riiklikud muuseumid, sihtasutused, linnamuuseumid – mõte selles, et lisaks teadlastele peab selle kättesaadavaks tegema ka meie oma eesti inimestele. See on meie kõigi ühine ajalugu, mille üle võime uhked olla,” kõneles arheoloog Mauri Kiudsoo.

Siiski, enne kui leiud kogusse jõuavad, käivad nad veel konservaatorite käest läbi, et neid saaks pikemalt säilitada. 

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Sir
4. mai 2022 16:40
Pott tuli?
Anonymous
3. mai 2022 18:15
"Siin Kosmose kino taga oli vähemalt 600 aastat tagasi mererand, seda on väljakaevamised näidanud." Ehk ikka 6000?