"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
9. mai Tallinna volikogu mõistis hukka Nõukogude okupatsioonirežiimi kuriteod (3)
05. mai 2022
Foto Mats Õun

Tallinna Linnavolikogu võttis tänasel istungil vastu ühisavalduse, milles mõistetakse hukka Nõukogude Liidu okupatsioonirežiimi kuriteod ning rõhutatakse, et 9. mai ei tähendanud Eesti ja mitmete teiste Euroopa rahvaste jaoks mitte vabadust, vaid okupatsiooni ja kannatusi.

Linnavolikogu esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul mõistavad kõik linnavolikogus esindatud poliitilised jõud üheselt hukka okupatsioonirežiimide kuriteod ning rõhutavad, et 9. mai ei tähendanud Eesti rahvale mitte vabadust ja iseseisvust, vaid ligi 50-aastase okupatsiooni põlistamist. „See on ajalooline fakt, mida kõik siin elavad inimesed peavad teadvustama ja austama,“ ütles Ossinovski.

Ossinovski lisas, et on selge, et seoses sõjaga Ukrainas, tuleb selle aasta 9. mai hoopis teisiti. „Venemaa juhtkond kasutab 9. maid ära oma propagandas, et õigustada sõda ning õhutada sõjalisi meeleolusid Venemaal. Sellega seoses on Eesti ühiskonnas tunda mõistetavat ärevust, isegi hirmu,“ sõnas linnavolikogu esimees. „Ma väga loodan, et tänu meie inimeste vastutustundele tuleb Eestis järgmisel esmaspäeval üks kena kevadpäev, mis jääb meelde sellega, et siis ei juhtunud midagi märkimisväärset.“

Eraldi pöördub volikogu esimees Jevgeni Ossinovski Eesti venekeelse elanikkonna poole, paludes kõigil neil, kes soovivad mälestada teises ilmasõjas hukkunuid, tõsiselt kaaluda, kas olukorda arvestades on sel aastal pronkssõduri juurde minemine mõistlik. „Palun kõigil neil, kes siiski seda soovivad, teha seda igasuguse sümboolikata ning viisil, mis välistab konfliktide tekke niigi ärevas olukorras,“ sõnas volikogu esimees.

Ühisavalduse täistekst:

Tallinna Linnavolikogu saadikurühmade ühisavaldus 9. mai ajaloolisest tähendusest

Allakirjutanud fraktsioonid rõhutavad, et 9. mai ei tähendanud Eesti ja mitmete teiste Euroopa rahvaste jaoks mitte vabadust, vaid okupatsiooni ja kannatusi.

Mõistame hukka Nõukogude Liidu okupatsioonirežiimi kuriteod. Riigi iseseisvus ja vabadus on hindamatu väärtusega. Seetõttu väärivad selgesõnalist hukkamõistu nii minevikus kui tänasel päeval sooritatud kuriteod iseseisvate riikide ja nende riikide rahvaste vastu.

Teise maailmasõja ja selle järelmitega seonduv on täna aktuaalsem kui kunagi varem. Venemaa kasutab ajalugu relvana. Selle relvaga pisendatakse Nõukogude Liidu kuritegusid ning õigustatakse agressioonisõda ja rünnakuid iseseisvate naaberriikide vastu.

Mõistame hukka igasuguse valeinformatsiooni levitamise ning Venemaa ja Nõukogude Liidu agressiooni õigustamise. Tallinn on koduks eri rahvustest linnakodanikele, kellega tuleb rääkida 9. mai tähendustest Eesti ühiskonnas, ajaloosündmustest ja okupatsioonirežiimide kuritegudest ausalt ja selgesõnaliselt.

Kutsume Tallinna elanikke 9. mail üles vältima provokatsioone ja rõhutame, et sümboolika kasutamine, mis õigustab okupatsioonirežiimide kuritegusid ja Venemaa agressioonisõda Ukraina vastu, ei ole vastuvõetav.

Allakirjutanud mälestavad Teises maailmasõjas hukkunuid, okupatsioonirežiimide ohvreid ning avaldavad kaastunnet nende lähedastele. Rõhutame, et Teise maailmasõja lõpp ei olnud Eesti jaoks suur võit, vaid ühe okupatsiooni vägivaldne asendamine teisega. Eesti vabastati sellest okupatsioonist eesti rahva ühispingutusega alles 1991. aastal, mil aastakümneid allatallatud vabadus ja õiguslikult kestnud riiklik iseseisvus õnnestus taastada.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

vaatleja
7. mai 2022 09:22
Nii avalikustavad dokumendid Der Spiegeli kohaselt kantsler Kohli toonase nägemuse, et Nõukogude Liidu lagumine oleks katastroof. Kantsler olla nimetanud kõiki selle poole püüdlejaid «tagumikuks». Samuti olla Kohl korduvalt püüdnud läänt ärgitada seisma vastu Balti riikide ja Ukraina iseseisvusele. Välisminister Genscher aga teatas, et Ida- ja Kesk-Euroopa riikide NATO liikmesust «pole meie huvides». Saksamaa välisminister olla märkinud, et neil maadel on kindlasti õigus lääne alliansiga liituda, kuid keskenduda tuleks sellele, et «nad ei kasutaks seda õigust». https://maailm.postimees.ee/7515394/arhiividokumendid-saksamaa-puudis-1991-aastal-takistada-baltimaade-ja-ukraina-iseseisvumist-ning-nato-laienemist#_ga=2.72935827.1007577978.1651763968-628055636.1613839435
lisaks
8. mai 2022 12:39
Eks Saksamaa kartis ka MRP avalikuks tulemist. Välisministrid Genscher ja Kinkel teatasid, et Saksamaa on Eestile advokaadiks Euroopas ...
meenutaja
6. mai 2022 14:19
h ttps://et.wikipedia.org/wiki/Teherani_konverents h ttps://et.wikipedia.org/wiki/Jalta_konverents