"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Fotod avamisest Euroopa päev kutsub saatkondi külastama (0)
09. mai 2022
Albert Truuväärt

Linnas orienteerudes võib avastada Euroopat roheluse, toetuste, digimaailma ja kultuuri kaudu.

Vaata galeriid (48)


Kuna 2022. aasta on kuulutatud Euroopa noorteaastaks, on ka tänase Euroopa päeva ürituste peamine sihtrühm just õpilased ja tudengid. Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juhi Vivian Loonela sõnul on õppurid oodatud osa võtma Rakett69 eestvedamisel peetavast võistlusest ning kõik linnaelanikud osalema põnevas orienteerumismängus.

“Tulge elage kaasa meie Euroopa “Rohelend Rakett 69-ga” noortele finalistidele ja kell 14 Vabaduse väljakul algavale kultuuriprogrammile,” rääkis Loonela. “Soovitan kõigil tähistada seda päeva, võtta vanalinnas ette väike jalutuskäik ning orienteeruda meie Euroopa radadel.”

Avatud on mitu “Minu Euroopa” orienteerumisrada. Rajale minekuks tuleb oma nutivahendisse laadida Navicup rakendus, mille link lisatakse EL-i Eesti esinduse kodulehele vahetult enne ürituse algust. Seejärel avaneb ekraanil orienteerumispunktidega tähistatud linna kaart nelja eri rajaga; roherada, toetuste rada, digirada ja kultuurirada. Osaleja saab valida, kas läbib kõik neli rada või vaid osa neist.

Külla ootavad Soome, Rootsi, Hollandi saatkond igaüks oma majas ning Saksamaa ja Prantsusmaa saatkond Tuvi pargis. Stenbocki maja hoov on 9. mail avatud külastajatele ning lisaks kutsub peaminister Kaja Kallas kõiki 18-aastaseid noori ühispildistamisele, et sel viisil märkida Eesti EL-iga liitumise 18. aastapäeva.

Loonela sõnul mõtleme praegu eriti palju ka rahule. “9. mail kell 12 arutleme Euroopa päeva seminaril, mida see päev meile tähendab ja kuidas sel päeval tähistada rahu, mitte võitu,” selgitas ta. “9. mai pole lihtsalt Euroopa päev, vaid ka Euroopa rahu päev. Juba 18 aastat oleme siin Eestis ka ise saanud mõjutada, kuhupoole Euroopa Liit liigub.”
Arutelus osalevad president Alar Karis, ettevõtja ning investor Sten Tamkivi ja Euroopa Komisjoni tõlkevõistluse Juvenes Translatores tänavune Eesti võitja, GAG-i õpilane Anna Milena Linder. Arutelu juhib Loonela.

Seminari lõpus selgub tänavuse aasta eurooplase tiitli saaja. Seminari saab otseülekande vahendusel jälgida EL-i esinduse kodulehel ja ERR online`s.

Euroopa päeva lõpetab aga suur tasuta kontsert Islandi väljakul algusega kell 20, kus astuvad üles Nublu, Gameboy Tetris, Svjata Vatra ja Metsatöll.

Euroopa päeva kava
• 7.-9. maini on avatud “Minu Euroopa” orienteerumisrajad: roherada, toetuste rada, digirada ja kultuurirada. Kõigi vähemalt ühe raja läbinute vahel lähevad loosi Estraveli kinkekaardid ja meened saatkondadelt.
• 7. ja 8. mail on Euroopa elamuskeskus (Rävala pst 4) avatud kella 10-21, minikontserte annavad muusika- ja teatriakadeemia noored muusikud.
• 9. mail kella 12-13 arutleme koos president Alar Karisega, mida Euroopa päev meile tähendab ja kuidas sel päeval tähistada rahu, mitte võitu. Seminari saab otseülekande vahendusel jälgida https://www.facebook.com/events/ 569122747973305
• Euroopa päeva tähistamisel Vabaduse väljakul 9. mail algusega kell 14 peavad avakõne linnapea Mihhail Kõlvart ning Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Kadri Simson.
• Kell 14.20 konkursi “Rohelend Rakett69-ga” Tallinna piirkonna kolme parima töö esitlused ja autasustamine, võitja kuulutab välja Kadri Simson.
• Pärast seda esinevad noor DJ Indra Smith, Tallinna muusikakooli kitarriduo, akordioniansambel ja vaskpilliansambel.
• 9. mail kella 20-23 kontsert “Meie Euroopa” Islandi väljakul, üles astuvad nublu, Gameboy Tetris, Svjata Vatra ja Metsatöll.
• Vaata infot www.eoroopapaev.ee

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.