“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
Kas alampalga peaks siduma inflatsiooniga? (0)
09. mai 2022
Foto: Pixabay

Ametiühingute ettepanek on tõsta alampalk erakorraliselt 700 euroni. Tänavu alampalk just tõusis: 2022. aasta töötasu alammääraks on 654 eurot, tunnitasuna 3,86. Aprillikuu inflatsiooninumbriks aga kujunes koguni 19 ja see ongi pannud alampalga tõusust rääkima, sest eriti just väiksemapalgalised ei tule enam kuidagi ots-otsaga kokku.

Lisaks peaksid ametiühingute ettepaneku läbimineku korral tõusma töötasu alammääraga seotud hüvitiste summad, näiteks vanemahüvitis ja lapsepuhkuse tasu. Tööandjate esindajad on mõistagi alampalga tõusu suhtes kriitilised: ka tööandjad on hinnatõusu surve all, sest kallineb igasugune toore ja kulude kasv võib mõnegi ettevõtte püsimise ohtu seada. Läbirääkimiste kolmas osapool on riik, mida esindab töö- ja terviseminister Tanel Kiik.

Tema arvates tuleb alampalga tõstmisega kindlasti edasi liikuda, kuid iseküsimus on, millal. Kiige arvates oleks loogiline tõus järgmise aasta algusest. Teisalt ehk peaks mõtlema mehhanismi üle, mis seoks alampalga tõstmise inflatsiooninäitajaga kuidagi automaatselt. Teisisõnu, kui inflatsioon ületab teatud piiri, siis peaks alampalk iseenesest või täpsemalt öeldes seadusega tõusma.

Kuigi osa majandusanalüütikuid ennustab optimistlikult, et aasta lõpu poole kahaneb inflatsiooniprotsent kahekohaliselt arvult ühekohaliseks, ei anna energiaturgudel toimuv ja ees seisev raske talv selleks küll vähematki lootust. Seega oleks, arvestades küttearveid, tänavune sügis alampalga tõusuks viimane aeg. Lisaks tasub meenutada, et kui alampalka äsja tõsteti, siis tulumaksuvaba miinimumi praegu kehtiv määr, 500 eurot, on muutumatu juba 2018. aastast.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.