"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
21. mail Muuseumiöö viib huvilised trammiga ekskursioonile (0)
09. mai 2022
Albert Truuväärt

Kalamaja tänavatel saab kuulata lugusid asumi kõlvatust minevikust ning unistuste tulevikust, Kadriorus saavad selgeks pargi taimed ja puud ning linnamuuseumis võib putukatele hotelli meisterdada.

Kevadine muuseumiöö jätab külastuspaigad pikemalt avatuks seekord 21. mail, mil ühe euroga pääseb kõikidesse meie kultuuri säilitavatesse asutustesse.

Tänavune aasta on linnamuuseumile eriline – asutus tähistab 85. sünnipäeva, millest on natuke kantud ka muuseumiöö tegemised. Muuseumi teabejuht Eve Veigel rääkis, et nende filiaalid on muuseumiööl avatud kella 18-23. “Viimased külastajad saavad sisse pool tundi enne sulgemisi ja sissepääs maksab meilgi igal pool ainult üks euro,” selgitas ta. “Kuna Eestis saab trammiga sõita vaid Tallinnas, pakub linnamuuseum oma 85. sünnipäeva puhul muuseumiööl trammisõidule lisaväärtust – giidituuri mugavalt pingil istudes läbi linna sõites.”

Kogunemine on Telliskivi trammipeatuses, kus jagatakse välja kõrvaklappidega giidikomplektid. “Sõidame Kadriorgu ja tagasi ning reis kestab umbes kolmveerand tundi,” rääkis Veigel. “Sõidu ajal jutustab ajaloolasest giid värvikaid lugusid pealinna minevikust seotuna sellega, mis trammiaknast paistab.”

Trammituurid algavad 21. mail Telliskivi trammipeatusest kell 18 ja 19, venekeelne kell 20. Pileti hind on 3 eurot ja ja selle saab soetada Fientast. Sõiduõigus tuleb igaühel endal ka valideerida.

Ekskursioon “Kalamaja kanalisatsioonikaevude luugid” on pühendatud emaileeritud lauanõude tootja ning Pioneer-tüüpi pliidi väljatöötaja Karl Graudini 140. sünniaastapäevale. “Linnaruumi elemendid, mida me tavaliselt tähele ei pane, jutustavad omal vaiksel moel lugusid vanadest aegadest, ja neile tahamegi retke ajal osalejate tähelepanu pöörata,” selgitas Veigel. Retke juhib Kalamaja elanik ja kanalisatsioonikaevu luukide huviline Andres Siplane. Ekskursiooni algus- ja lõpp-punkt on Kalamaja muuseumi ees Kotzebue 16. 21. mail algavad tuurid kell 19, piletid saab taas keskkonnast fienta.ee. Rännak kestab umbes poolteist tundi.

Kell 18 samal õhtul tutvustavad Vana-Kalamaja tänava tulevikku arhitektuuribüroo Kavakava arhitektid Siiri Vallner ja Indrek Peil. Tuur algab samuti Kalamaja muuseumi eest. Piletid taas saadaval Fientas. “Räägitakse ka lugusid Kalamaja öödest nii kõlvatul keskajal kui ka tänapäeval ning fantaseeritakse Kalamaja ja Tallinna ööelu tuleviku teemadel. Liigutakse mööda asumi tänavaid ja tutvustatakse ka tee peale jäävaid lokaale. Poolteist tundi vältava tuuri viivad läbi Tallinna ööelu nõunik Natalie Mets ja Kalamaja muuseumi juhataja Kristi Paatsi. Pileti saab taas Fientast.

Muuseumiööl saab tutvuda Peeter I “vana palee” ajalooga ning giid viib jalutuskäigule Kadrioru parki, kus räägib pargi taimedest ja puudest. Jalutuskäik lõpeb jaapani aias. Eestikeelse tuuri algus kell 18 ja venekeelse 18.30 (piletid mõlema puhul Fientast), Peeter I maja juurest.

Kuidas olla keskkonnasõbralik ja loodussäästlik? Sellele küsimusele saab vastuse lastemuusuemis Miiamilla. “Pane kirja oma rohelised sammud ja jaga teistega!” ütles Veigel. “Lastemuuseumis saavad nii väikesed kui ka suured tunda mängurõõmu, avastada vanaaegsete asjade ja ametite maailma. Miiamilla toas on kõiksugu põnevaid asju: uudistamist, pugemist, ronimist, mängimist, lugemist ja mõtlemist. Loodusetoas leiad asju, mida tavaliselt toast ei leia: siin kasvavad puud ja suured seened, maas on rohuvaip ja sibavad putukad, isegi taevatähed on tuppa toodud. Loodusetuppa saab igaüks jätta endast maha rohesamme ja luua ühise keskkonnaraja.”

Fotomuuseum kutsub tutvuma keskaegse raevangla hoonega, avastamist ootavad neli fotokunsti näitust ning püsiväljapanek Eesti fotograafia vanemast ajaloost 1840.-1900. aastani. Saksamaal Hamburgis elava vene dokumentaalfotograafi Jekaterina Solovjova näitus “Tiir ümber päikese. Kolodozero” jutustab raju loo Tallinnast pärit punk-preestrist Arkadist.

Projektiruumis on avatud Austraalias resideeruva fotokunstniku Karoliina Kase näituse “Kõikidele pullvasikatele siin maailmas”, mis käsitleb teemat, kuidas koheldakse suurfarmides ja -tootmises loomi.
Linnamuusuemi peamajas Vene tänaval räägitakse muuseumiöö raames elurikkusest linnas ja uuritakse, milliseid olendeid näeb seal oleval näitustel. “Huvilistel on võimalik meisterdada putukahotelle ning jagada kogemusi ja koguda ideid, kuidas elurikkusele kaasa aidata,” mainis Veigel.
Vaata muuseumiöö kava https://programm.muuseumioo.ee/

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.