“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
Reaalkooli juurdeehitus toob avatud ja ümberpööratud klassid (0)
09. mai 2022
Molumba

Reaalkooli juurdeehitus toob õuesõppeks sobivad katuseterrassid, kaks korvpalliväljakuga spordisaali ning aeroobika- ja jõusaali.

“Mäletan, kui tulite lillepuhmaga reaalkooli aktusele ja ütlesite, et tulekul on kooli juurdeehituse konkurss,” lausus arhitektuurivõistluse žürii esimees ja kunstiakadeemia rektor Mart Kalm linnapea Mihhail Kõlvartile. “See oli ülev hetk.”
“Ka minu jaoks on hetk ajalooline, sest see teema oli üleval päris mitu aastat,” vastas Kõlvart. “Olles tollal veel abilinnapea, arutasime juurdeehitust pikalt. Mõistsin toona, miks on seda juurdeehitust vaja ja milline on selle ülelinnaline tähendus.”

Reaalkooli juurdeehituse arhitektuurivõistluse võitis arhitektuuribüroo Molumba kavandiga “R²”, mille autorid on Karl Luik, Johan Tali, Harri Kaplan ja Ann Kristiin Entson.

Suur huvi

Juurdeehitusest saab valmides kompetentsikeskus, mida võivad kasutada kõik koolilapsed üle linna. Tipptasemel sisustus lubab pärast koolipäeva lõppu reaalteaduste ja loodusringe korraldada. Juurdeehituses hakkavad muuhulgas olema avatud ning ümberpööratud klassiruumid ning õuesõppeks sobivad katuseterrassid. Kehalise kasvatuse tunde saab korraldada kahes korvpalliväljakuga spordisaalis, aeroobika- ja jõusaalis ning väikeses võimlemissaalis.
Kooli territoorium korrastatakse, lisaks on kavas taastada hoovis varem asunud kõlakoda.

Arhitektuurivõistluse algatas linn arhitektide liiduga mullu detsembri alguses. Ideekonkursi preemiafond oli kokku 41 000 eurot ja võistlusele laekus tähtajaks 15 kavandit.

“Mul on hea meel, et just Tallinna reaalkooli arhitektuurikonkurss pälvis nii suurt tähelepanu,” ütles Kõlvart. “Tegemist on ajaloolise sündmusega – eelmisel aastal tähistasime me reaalkooli juubelit. Ma arvan, et on väga sümboolne, et kui kool 1881 asutati, siis samal aastal otsustas linnavalitsus ehitada uue hoone ja ka siis algatati arhitektuurikonkurss.”
Kalm kiitis samuti arhitektide huvi. “Saak oli päris põnev eriti arvestades, et kool asub raske koha peal ning seal kehtivad muinsuskaitse eritingimused,” mainis ta.

Praegused ruumid jäid kitsaks

Võidutöö on žürii hinnangul esinduslik ja väärikas. See sobib reaalkooli kuvandiga ning lisab selle väärikatele hoonetele tänapäevase ja värske maja. Juurdeehituse kavand lubab koolile vajalikke muudatusi teha nii projekteerimise käigus kui ka aastate pärast.

Juurdeehitus on kavas rajada reaalkooli 1883. aastal valminud koolimaja ja keskraamatukogu peahoone vahele (Estonia pst 6 ja 6a). Juurdeehitus on vajalik, kuna praegune koolimaja on reaalkoolile kitsaks jäänud. Võistlus peaks kenaks kujundama ka Estonia puiestee, Pärnu mnt ja Georg Otsa tänava vahelise ala.

“Olles õpetaja, õppealajuhataja ning koolijuhina selle koolimajaga seotud juba enam kui 20 aastat, olen koos oma meeskonnaga alati rõhutanud, et ühe tähendusliku looga kooli tegemine on suur väljakutse,” ütles arhitektuurivõistluse žürii liige ja reaalkooli direktor Ene Saar. “Ajalugu ja traditsioonid on meie vundament ja väärtuste platvorm. Samas peame nii oma kogukonna vaimu kui ka füüsilist ruumi kujundama selliseks, et suudaksime toetada iga õpetaja ja realisti arengut nii, et ta oleks loov ja teadlik ning võimeline Eesti Vabariigi elu edendama ka veerandsaja aasta pärast.”

Uue hoone ehitusprojekt peaks valmima 2023. aastal ja juurdeehitus 2025/2026. õppeaasta alguseks.

Peapreemiaks 14 000 eurot
• Arhitektuuri võitnud ideekavandi “R²” eest sai arhitektuuribüroo Molumba 14 000-eurose preemia.
• Teine koht “Rootor” sai 11 000 ja kolmas koht “Kool” 8000 eurot.
• Ergutuspreemiad ja 4000 eurot said ideekavand “Dasein” ja “Hariduse käik”.
• Arhitektuurivõistluse žürii esimees oli arhitektuuriajaloolane ja kunstiakadeemia rektor Mart Kalm. Žürisse kuulusid reaalkooli direktor Ene Saar, Tallinna linnaplaneerimise ameti juhataja asetäitja Oliver Alver, Tallinna arhitekt-linnaplaneerija Jaak- Adam Looveer, linnavaraameti ehitus- ja hankeosakonna projektijuht Martin Siimer ning arhitektid Mari Rass ja Tarmo Teedumäe.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.