“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
Riigikaitse võiks koolides olla kohustuslik aine (0)
09. mai 2022
Foto: Scanpix / foto on illustratiivne

Tallinnas on riigikaitse õppekavas kas kohustusliku, vaba- või valikainena vähemalt 46 koolis. Üldiselt on see kooli direktori otsus, kas riigikaitse on kohustuslikuks tehtud. Nõnda nagu ütleb Riigikaitse Rügement MTÜ juhatuse liige Kristo Pals, on riigikaitse kohustuslikuks aineks muudetud vene õppekeelega koolides.

Leidub eestikeelseid koole, kus see on valikaine. Loogiline oleks, et kõikides koolides muutuks riigikaitse õppeaine kohustuslikuks. Võiks lisada, et üsna ilmselt seisneb riigikaitse õpetuse peamine pluss peale üldise silmaringi avardamise selles, et äratab huvi ohvitseri elukutse, aga ka kaitseliidu vastu.

Kindlasti on sõjalis-sportlikud laagrid lastele igas plaanis kasulikud. Paraku aga ei saa riigikaitsest rääkida vaid teoreetilises ja isamaa-armastuslikus võtmes. Tuleb mõista ka eestikeelsete koolide juhte, kes pole riigikaitset kohustusena kehtestanud, sest relvakultuur pole eestlastele, erinevalt soomlastest, olnud kunagi kuigi lähedane.

Kui Soomes näevad pojad varakult isade käes relvi – tiirus, jahil, võistlustel või ka õppustel –, siis Eestile on see kõik võõras olnud. Eesti relvahuvilised või laskesportlased on end peitnud suletud klubidesse ja nurgatagustesse tiirudesse. Nüüd on aga ajad ja hinnangud relvakultuurile seoses Ukrainas käiva sõjaga järsult muutunud. See omakorda tähendab, et lisaks riigikaitseõpetusele tuleks luua võimalusi laskespordiga tegelemiseks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.