“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
fotod ja video Tallinna Toomkiriku ülekullatud tornikuulil säilitati ajaloolise väärtusena püssikuulide lohud (0)
10. mai 2022

Täna pühitseti pidulikult restauraatorite käe all üle kullatud Toomkiriku tornikuul, mis on taas valmis Tallinna kõrgeimat tornitippu ehtima.

Vaata galeriid (25)

Tornikuuli pühitsemisel selgus, et tornimunal on säilitatud erinevatel ajajärkudel tekkinud püssikuuli lohud. „Kuna ta on mitmesaja aastane kuul, siis erinevad sõjad ja keerulised ajad on oma märgid sinna jätnud,“ rääkis Tallinna Toomkoguduse õpetaja Arho Tuhkru. „Linnud on ülevalt poolt oma jälje jätnud kriipides ja tornikuuli peal liugu lastes. Inimene aga on jätnud püssikuulide jäljed, kahjuks osatakse ilusat asja ära rikkuda, aga meie proovime seda taastada ja alles jätta, tegemist on ikka ajaloolise märgiga.“

Enne tornikuuli üle kuldamist pidi tegema ka ettevalmistustöid. „Oli näha, et aastad olid oma töö teinud,“ ütles Toomkiriku tornikuuli kuldaja Gennadi Hotejenkov. „Enne pidime kuuli pinna siledaks lihvima ja kuuli auke natukene täitma, alles siis saime sinna peale proovida kulda liimida.“

Hotejenkovi sõnul kulus kuulile üle 1200 kuldlehe. „Kuldlehed tellisime Saksamaalt,“ lisas ta. „Kuna aega oli vähe tegime kuldamise nädalaga ära ja peale seda oli vaja, et see kuivaks. Kui kuuli märtsikuus alla võtsime, siis olid mõned kohad eelmisest lakkimisest alles veel pehmed, kuigi sellest on kuni 30 aastat möödas.“

Tuhkru lisas, et tornikiiver on Toomkiriku üks silmapaistvamaid osi. „Kuul on ühtmoodi sümboolse väärtusega ja teeb kiriku eriliseks,“ lausus ta. „Kuna ta on kaetud puhta kullaga, siis kulla üheks sümboliks on see, et ta ei oksüdeeru ja ta on hindamatu.“

Torni tipu detailide pühitsemisel pandi ajakapslisse euromündid, Päevaleht, Eesti Kiriku leht, luterliku kiriku vapimärgid, remondist välja ilmunud 130 aastaste kirjade ja dokumentide koopiad ning dokument koos kohalviibijate nimedega.

Kiriku torn läbib kauaoodatud uuenduskuuri tänu lahketele annetajatele, kelle toel on võimalik kavandatud tööd augustikuus lõpule viia. Suureks abiks torni restaureerimisel on olnud toomkogudus, Kirikufond (SA EELK Toetusfond) ja Tallinna linn. Käimasolevad tööd on esimene etapp Toomkiriku restaureerimisprogrammi ellu viimisest ning varsti saab igaüks Tallinna kõrgeimat tornitippu taas säramas näha.

Tallinna Toomkiriku hoone valmis aastal 1240, mis on Tallinna siluetis oluline visuaalne roll ning see on ka linna kõige vanem säilinud hoone.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.