“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
videolugu Suur osa Ukraina sõjapõgenikest töötab Tallinnas kaubanduses, samas on erialast tööd kõige rohkem saanud meditsiinitöötajad (2)
11. mai 2022

„Hetkel ei ole mul väga palju kliente, aga see on alles algus,“ ütles kosmeetik Ljubov. „Ma olen Tallinnas olnud vaid kaks kuud, inimesed ei tea veel mu oskusi. Minu töö on praegu näidata, kuidas ma töötan ja näidata end parimast küljest, et kliendid minus ei pettuks.“

Tänase seisuga on Eestis töötuna arvel pea 6000 Ukraina sõjapõgenikku.  Üle 50%  ehk ligi 3000 nendest Tallinnas ja Harjumaal.

Viimase kuu aja jooksul on ukrainlaste  tööle rakendumise protsent järjest kasvanud. Enamasti leiavad sõjapõgenikud tööd toitlustuses, majutusasutustes ja kõige sagedamini kaubanduses, peamiselt Prismas, Selveris, Maximas ja Rimis.

 „Rimis töötab täna umbes 50 kuni 60 tublit ukrainlast,“ sõnas Sõpruse Rimi juhataja Krista Jürna. „Üldjuhul on nad kaubapaigutajad, aga esineb ka julgemaid, kes on kassas. Ainuke raskus on see, et  kõik eestlased ei räägi meil vene keelt. Suhtleme omavahel vene keeles ja kui kuidagi ei saa, siis Google Translate aitab. Meie majas on kõik põgenikud väga hästi sisse seadnud, võtsime nad kõik omaks, täpselt nii nagu nemad meidki.“

Enamus Rimis töötavatest ukrainlastest on kõrgharidusega naised, kel ei ole õnnestunud leida erialast tööd. Eeskätt on erialast tööd on leitud aga tervishoiusektoris.

Töötukassa Tallinna ja Harjumaa juht Siim Sarapuu ütles, et otsitakse võimalusi, kus kvalifikatsiooninõuetega vastu tulla. „Praegu näeme, et seda võiks saada teha,“ lausus ta. „Ka paljud tööandjad tegelikult otsivad neid võimalusi.“

Särtsakas ukrainlanna Ljubov teeb Tallinnas oma unelmate tööd. 14 aastat kodumaal kosmeetikuna leiba teeninud naine leidis siin esialgu töö ühes ilusalongis, kuid täna rendib ta  juba oma ruume ning vaikselt on tekkimas ka püsiklientuur.

„Siinsed inimesed on mulle palju toeks olnud, mulle meeldib siin,“ lisas Ljubov. „Hetkel näen oma tulevikku just Tallinnas.“

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

temaatik
12. mai 2022 14:57
https://uueduudised.ee/arvamus/helle-moonika-helme-ukraina-pogenikud-valivad-eesti-sest-siin-riigis-saab-vene-keelega-igal-pool-hakkama/
Pahane
12. mai 2022 10:12
Kas okupandi keeles suhtlemine on ikka hea ja õige lahendus? Parem oleks hakata kiirkorras ja laiendatult meie inimestele ukraina keelt õpetama. Vastupidine tegevus, ehk ukrainlastele eesti keelt õpetada oleks aga kindlasti viga, sest see võiks neid juba niigi vintsutatud ja traumeeritud inimesi veelgi suuremate katsumuste ette seada.