“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
tallinna päev EVE KIVI: Kadriorg pole estraadišõu, see on ooper! (0)
13. mai 2022

“Elan Kadrioru lähedal, ilusa ilmaga lähen ikka parki istuma ja jalutama. Poska tänav on lausa vapustav näide eeskujulikult korda tehtud tänavast, kus tänu eraldi radadele on nüüd meeldiv ja ohutu liikuda nii jalakäijail, rattureil kui autodel. Varasema lohku sõidetud tee asemel, kus õiget kõnniteedki polnud, on nüüd kõigil omaette kulgemisteed,” kiitis filminäitleja Eve Kivi.

15. mai on Tallinna päev. Pealinn küsis tuntud elanikelt, millega Tallinn neid võlub.

“Meeldib, et Kadrioru piirkonna majad on valdavalt mahedais ja looduslähedastes värvides korda tehtud,” märkis Kivi.

“Kadriorgu ei sobi kriiskavad ja eredad moevärvid, nagu näiteks kärtspunane või lilla. Sellega võiksid arvestada ka pargilähedased uued hooned. Kadriorg pole estraadišõu, see on ooper! Viru tänava ots on samuti hea näide meeldivast linnaruumist, kus meeldiv ja turvaline kõndida. Vanalinna kõrval on ka puitasumid need, mille võlu ikka ja jälle imetlen.”

STEN LASSMANN: Tallinna suurim võlu on mosaiiksus 

“Tallinn on ülitugevalt mosaiikne linn, selles seisneb tema omapära ja suurim võlu. Näiteks Eesti kõige tihedama liiklusega tänava, Liivalaia tänava ääres kaht samas stiilis ja samast ajastust maja järjest peaaegu polegi,” kirjeldas Pianist ja interpreet Sten Lassmann. 15. mai on Tallinna päev. Pealinn küsis tuntud elanikelt, millega Tallinn neid võlub.

“Jalutuskäik Tallinnas on erakordne ekskursioon läbi eri ajastute. Siin on säilinud märkimisväärne osa ajaloolisest puitmajade rajoonist, näiteks Tatari ja Süda tänava kandis. Väärtuslikku miljööd on siin palju!” kinnitas Lassmann.

“Mina elan kesklinnas, Süda tänava alguses eestiaegses kivimajas puitmajade kõrval. Näen oma köögi aknast hõlmikpuud ja tänavat, mis tõesti tavapärast suurlinna tänavat meenutab. Näen kodust ka Pärnu maanteed ja Jaani kirikut. Magamistoa aknast välja vaadates aga silman väikelinna vaikset asumit. Tugev eriilmelisus annab Tallinnale ajalise ja ruumilise õhulisuse. Samas on Tallinn oma funktsioonidelt tõeliselt kaasaegne linn,” lisas Lassmann.

“Mosaiiksus väljendub ka kultuuripildis. Siin on elanud erakordselt palju eriilmelisi heliloojaid, rahvusklassikuist Tormise ja Pärdi põlvkonnani.”

HELIN-MARI ARDER: Iga rohelist nurgakest ei pea hoonega täitma

“Armas miljööväärtuslik piirkond on Kassisaba. Tallinna meeldiv eripära on kindlasti rohealade ja parkide rohkus, suhteliselt väikese vaevaga saab siin rohelusse jalutama minna,” märkis Laulja Helin-Mari Arder. 15. mai on Tallinna päev. Pealinn küsis tuntud elanikelt, millega Tallinn neid võlub.

“Olen seda meelt, et rohelust ja varju andvaid põlispuid tuleb teadlikult hoida. Igat vabanevat nurgakest ei peaks kohe mõne hoonega täitma! Rohealasid tuleks pigem juurde luua. See on oluline eriti suvel, kui on väga kuumad ilmad,” lisas Arder, kelle arvates peaks vältima asfaltkõrbete teket.

“Hallid alad on potentsiaalne terviserisk mitte ainult vanematele inimestele, vaid kõigile, kes suvel linnas tegutsevad. Muru ja rohelus vajab küll hooldust, kuid tasub end igati ära. Linna tuleks hoida nii rohelisena, kui võimalik,” arvas ta.

“Suvel on ju tegelikult linnas väga mõnus, sest paljud sõidavad maale ära ja trügimist on vähem. Elan lühikese jalutuskäigu kaugusel vanalinnast ja hindan meie hästi säilinud ajaloolise linnakeskuse omapära väga. Seda enam, et viimasel paaril aastal kohtab vanalinnas üha rohkem huvilisi kõikjalt Eestist. Pärast viirusepuhangust tingitud pausi annaks seal kindlasti taas ergutada ka muusikaelu. On ju üks Tallinna eeliseid, et siin toimub tavapäraselt palju kultuurisündmusi.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.