"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
FOTOD Vanade busside paraad viis kesklinnast Kadriorgu (1)
14. mai 2022
Aleksandr Guzhov

Inimesed on hakanud paremini suhtuma bussidesse kui linlaste ühisvarasse. Vandaalitsemisi, näiteks sodimisi või istmete noaga nüsimisi, tuleb viimasel ajal ette vähem kui veel mõned aastad tagasi, kiidas kunagine bussijuht Andres Koldre, kes busside paraadil juhis kollast Ikarust.

Vaata galeriid (48)

Tallinna päeval, 15. mail hakkas kell 12.30 Vabaduse väljakult Kadriorgu liikuma vanade busside paraad, mis tähistas ühtlasi Tallinna regulaarse bussiliikluse 100. aastapäeva. Vabaduse väljakult võeti peale ka mõned reisijad, põhimõttel “kes ees, see mees”. Tallinna päeva puhul sõidavadki vanad kordatehtud ja ajaloo jaoks säilitatud bussid kolonnis mööda linnatänavaid.

TLT Lasnamäe veokorralduse osakonna juhataja Andres Koldre on juba 15 aastat vanu busse töökorras hoidnud. “See vana tehnikaga tegelemine käib ikka hobi korras, töö kõrvalt,” selgitas ta.

Kunagi oli Koldre ise samuti bussijuht ning busside paraadilgi juhib ta kollast Ikarust, mille TLT sinna välja paneb. “Kui ma võrdlen praegust aega sellega, mil ise bussiroolis olin, siis ühest küljest on juhi elu läinud kergemaks, kuna TLT bussid on moodsad ja neid on lihtsam juhtida kui enne,” lausus ta. “Enam kollased Ikarused tänavatel ei tossuta. Gaasibussid on keskkonnasõbralikud ja vaiksed. Tehnika on päris tublisti edasi arenenud, juht ei pea enam nii palju rabelema ja füüsilist jõudu kulutama. Juba vanade busside käivitamine oli omaette tegevus.”

Koldre lisas, et inimesed on hakanud paremini suhtuma bussidesse kui linlaste ühisvarasse. Vandaalitsemisi, näiteks sodimisi või istmete noaga nüsimisi, tuleb viimasel ajal ette vähem kui veel mõned aastad tagasi. “Seegi teeb südame rõõmsaks,” märkis ta.

Samas on liiklus läinud aastatega linnas palju pingelisemaks ja see nõuab Koldre sõnul juhtidelt omakorda rohkem valvsust ning ka oskusi. “Busside jaoks on oma rajad, aga nende peale trügib väga palju teisi sõidukeid, kellel selleks õigust ei ole,” ütles ta. “Kui autod busse takistavad, muutuvad juhid närviliseks, kuna sõidugraafikud on arvestatud selle järgi, et bussid sõidavad sujuvalt ja takistusteta oma rajal. Selle vastu aitaks kõige paremini, kui bussiradadele seataks kaamerad, mis võtavad numbri järgi üles need autod, kes ei tohiks seal olla, ning juhte saaks trahvida.”

Paraadile tulevad lisaks Koldre ja ta kolleegide korrastatud Ikarusele ka Mootor Grupi vanad bussid, Go bussi uunikumid ning Scania uunikum. “Kuna tegu on vana tehnikaga, siis ei tea keegi, kuidas need vanakesed end Tallinna päeval tunnevad ja kas kõik on nõus paraadil osalema,” mainis Koldre. “Seepärast võib juhtuda ka nii, et plaanitud kümne asemel saab olema rivis näiteks üheksa sõidukit.”

Juba enne keskpäeva rivistub kõik see vägi Vabaduse väljakule. Oodatakse seni, kuni Raekoja platsil toimuv üritus lõpeb ja rahvas sealt Vabaduse väljakule jalutada jõuab. Kõige vanem osalev buss on Volvo B14 Autokori – 1938. aasta mudel. Uuemad on 60ndate, 80ndate Ikarused. Vahepeale jääb ka paar Setrat.

Vanade busside taastajad mõtlevad praegu ka busside ja kogu ühistranspordi muuseumi rajamisele. “Bussid, mis on Tallinnas kunagi kasutusel olnud, väärivad seda, et kasvõi üks eksemplar neist ajaloo jaoks ka säilitatakse ja tulevased põlvedki võivad näha, kuidas need sõidukid omal ajal välja nägid,” lausus Koldre, kes lubas linnavolinikuna kasutada selleks kogu oma veenmisjõudu. Suur vanade busside näitus leiab aga Tallinnas aset nädal hiljem, 22. mail, tähistamaks Tallinna bussiliikluse 100. aastapäeva.

Milliseid busse näha saab?
TLT paneb välja:
• Ikarus 260

Lux Express,
Timeless näitavad:
• Setra S6
• Setra S80
• Ikarus 55.52
• Ikarus 255
• Volvo SKV Katrineholm
• Volvo B14 Autokori

GoBus toob paraadile:
• Ikarus Lux
• Ikarus 256

Scania Eestist
vurab tänavatel:
• Repstad

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Short Leg Shirt Shop
20. mai 2022 23:22
Kust leida infot selle näituse kohta, mis peaks toimuma homme, 22.05.22? Guugeldades pole vastuseid. (.... Suur vanade busside näitus leiab aga Tallinnas aset nädal hiljem, 22. mail, tähistamaks Tallinna bussiliikluse 100. aastapäeva. ....)